Combinaties
Aansluitend op het voorgaande een beetje theorie. Lange tijd kon men, zoals in D66, beluisteren dat de machtspositie van het CDA moest worden gebroken. Het middel daarvoor is een coalitie van D66 met 32 zetels, de VVD met 29 en de PvdA met 27. Samen 88 zetels. Maar nogmaals, daarvoor zijn de verschillen te groot. Minister-president Lubbers heeft een poosje geleden gezegd dat hij zich een coalitie van CDA, PvdA en D66 zou kunnen voorstellen. Met de klemtoon op het laatste. Wie daarin een ‘voorkeur’ heeft bespeurd, vergist zich. Het is alleen een voorstelling die gebaseerd is op werkelijkheidszin. Omdat, zoals gezegd, elke andere combinatie praktisch niet aan de orde is. En uiteindelijk, hoe men het ook keert of wendt, is alles in eerste instantie van de komende verkiezingsuitslag en de daarop volgende onderhandelingen afhankelijk. Daarom is er ook weinig te zeggen over wie straks formateur zal zijn. Laat staan ministerpresident. Er rijzen nog meer vragen. De voorman van de grootste partij behoeft niet, per definitie, de minister-president te worden. En wil men toch aan deze traditie vasthouden dan kon het wellicht eens gebeuren dat D66 als de grootste partij uit de bus komt. Nogmaals, het is allemaal theorie. Maar dan is het mogelijk dat de toekomstige minister-president Van Mierlo heet.
Daarom schuilt een mate van tragiek in de situatie waarin de onlangs gekozen lijsttrekker Brinkman van het CDA verkeert. Volkomen buiten zijn schuld. Het was indertijd terecht juist om Brinkman aan te wijzen als fractieleider. Maar onvoldoende doordacht en daardoor onvoorzichtig om het met de glans te omgeven van toekomstig minister-president. Politiek gaat om macht. En daarbij wordt in het spel met personen ruw omgegaan. De geschiedenis is daar vol van.
Het mag dan niet zo hoffelijk zijn op de man te spelen, zoals de oppositieleider, de heer Bolkestein van de VVD heeft gedaan, maar om het huiselijk te zeggen, het zat er in. Te meer onvoorzichig, zoals later bleek dat in de gelederen van het CDA, niet door de eersten de besten bezwaren tegen Brinkman werden geuit. En dan is er nog de positie waarin het CDA verkeert.
Zetelverlies is eenvoudig te verwachten. De kiezers maken de uitslag uit. Niet de euforie op een CDA-partijraad. En wat te denken van de stemmen uit het katholieke zuiden binnen de partij die zich achtergesteld voelen bij het bezetten van partijfuncties. Het is wel geen strijd tussen de ‘bloedgroepen’ maar er heerst wel teleurstelling. Het verkiezingsprogramma mag goed zijn. Maar de presentatie in de zin van de beklemtoning van gevoelige thema's hebben blijk gegeven van weinig psychologisch inzicht hoe de publieke opinie hierop zou reageren en vooral de achterban van het CDA. Men denke aan de AOW-bevriezing. Correcties en bijstellingen achteraf hebben daar niets aan veranderd. Alles bij elkaar genomen zijn het uitvloeisels van een lichte verkiezingskoorts.