Lezingen
Waar het deze dag allemaal om ging, waren natuurlijk de lezingen. Wanneer dat enigzins mogelijk was, betrokken de sprekers Dordrecht in hun verhaal. Zo bracht Herman Pleij op heel enthousiaste en bezielde wijze het middeleeuwse literaire wereldje van Dordrecht voor ons tot leven.
Een ander heel goed optreden in de literaire serie was die van Herman Vekeman. Hij ging in op het succes van Nederlandstalige auteurs als Hugo Claus, Monika van Paemel, Harry Mulisch en niet te vergeten Cees Nooteboom in Duitsland. De Frankfurter Buchmesse, waar dit jaar Nederland en Vlaanderen een centrale plaats innamen, is mede daardoor een succes geworden.
Ada Deprez, bestuurslid van het ANV, hield een lezing over Nederlandstalige tijdschriften in Vlaanderen in de periode 1815-1830, de tijd dat België tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden behoorde.
De Nederlandse taal kreeg ook ruime aandacht. Fons Moerdijk vertelde
Atte Jongstra
iets over het WNT (Woordenboek der Nederlandse Taal). Het ANV stond aan de wieg van deze grootse onderneming. Verder waren er lezingen over dialecten, spelling en taalveranderingen.
Het drukst bezocht van de hele dag was de lunch. De organisatie had het zo gepland dat de bezoekers van de literatuur- en de taalserie afzonderlijk iets zouden nuttigen. Maar hongerige magen kun je niet dwingen en om half één werd de foyer van het Hofcomplex bestormd. Niet alleen de voortreffelijke lunchgerechten verdwenen als sneeuw voor de zon, maar ook de borden, zodat sommige lege magen even geduld moesten hebben.