Guido Sweron
De deelnemers werden verwelkomd door de onbetwiste ‘aanjager’ van dit tref- en contactcentrum van de Vlaamse gemeenschap in Voeren, de heer Guido Sweron. De heer Sweron, die zichzelf als een niet-partijgebonden militant typeert, beijvert zich vanuit zijn werk in het onderwijs reeds een groot aantal jaren voor de erkenning van de Nederlandstalige identiteit van de Voerstreek.
In zijn geëngageerde inleiding herinnerde de heer Sweron eraan dat het precies 30 jaar geleden was dat de Voerstreek bij Vlaams Limburg aansluiting vond.
Sinds 1963 is er, zoals bekend, heel wat gebeurd. Zo langzamerhand is er nu ook een eigen ‘denktank’ gevormd.
De heer Sweron vergeleek de Vlaamse ontwikkeling in de Voerstreek met de gang van zaken tijdens de processie van Echternach: twee stappen vooruit en één achteruit. In naam van ‘Sire Boudewijn’ is veel misbruik gemaakt van de Voerstreek. Men voelde zich vaak ‘gejudast’, jammergenoeg ook door de Vlaamse politici. Aan de hand van diverse voorbeelden, waaruit bleek dat de Vlamingen zich als ‘taai wilgenhout’ gedragen hebben, verduidelijkte de heer Sweron zijn stellingen gericht tegen, zoals hij het noemde, de ‘Fransdolheid’.
De heer Jaak Nijssen voor het Veltmanshuis
(foto D.J. Verbrugh)
De laatste tijd zijn er heel wat bemoedigende ontwikkelingen te melden.
Zo worden bijvoorbeeld veel Nederlandse kinderen uit de grensstreek door hun ouders naar de school van de heer Sweron gestuurd. De grens vergeleek de heer Sweron met een Gruyèrekaas: de gaten hebben o.a. tot gevolg dat jongeren aan weerszijden van de grens met elkaar bevriend zijn, samen uit gaan, vrijen en trouwen... Wie kan dit beter weten dan de bovenmeester van de enige Nederlandstalige school in Voeren!
De vlak bij het Veltmanshuis eveneens mooi gelegen jeugdherberg noteert jaarlijks liefst 10.000 overnachtingen. De bloeiende Muziek-academie in Voeren telt 360 cursisten.
De opstelling van alle Vlaamse politici in 1988 tijdens de 2e fase van de staatshervorming staat onuitwisbaar in het geheugen van de heer Sweron gegrift. Het bestaande territorialiteitsprincipe werd geschonden door aan Franstaligen in Voeren de gelegenheid te bieden hun stem uit te brengen op (Franstalige) parlementariërs uit Wallonië. Zo verwierf ook de omstreden José Happart ‘taal-amnestie’ terwijl het Franstalige onderwijs in Voeren extra financiële middelen kreeg om de jonge ‘Waaltjes’ op te voeden. Dergelijke maatregelen stonden een integratie in de weg. De Voerstreek was een podium waarop alle Belgische politieke partijen zich wilden manifesteren. Desondanks toonde de heer Sweron zich optimistisch voor de toekomst.
Zijn inleiding werd afgesloten door een professioneel en zéér veelzijdig diaklankbeeld over de Voerstreek, omlijst met voor Noord Nederlanders soms wat zwaarmoedig klinkende muziek.