ANV-Werkgroep Grensgebieden opgericht
De Duits-Nederlandse grens doorsnijdt een oud cultuurgebied waartoe de hertogdommen Gelre, Kleef en Gulik, en kleinere territoria als Thorn, Meurs, enz. behoorden. De geschiedenis, kunstgeschiedenis, taal en volkscultuur vertonen echter een grote gemeenschappelijkheid met Gelderland en Noord-Limburg. Voor de leraren Nederlands in het Duitse grensgebied biedt dit goede mogelijkheden om het taalonderwijs te koppelen aan de regionale (kunst)geschiedenis en volkscultuur en dit in te kaderen in het grotere geheel van de Nederlandse cultuur.
Om te onderzoeken in hoeverre in een ANV-werkgroep ‘Grensgebieden’ de beide invalshoeken gecombineerd kunnen worden werd op 10 oktober 1992 een eerste bijeenkomst te Xanten belegd. Tijdens het formele gedeelte van deze bijeenkomst, die werd gehouden in het poortgebouw bij de St.-Victorsdom en waaraan docenten Nederlands in Duitsland en andere belangstellenden deelnamen, bleek dat men een multidisciplinaire aanpak toejuichte. Van een integratie van het Nederlands taalonderwijs met een op de regio toegespitste cultuurhistorie en een al dan niet op projectbasis gevoerde samenwerking met lokale musea en historische verenigingen verwacht men een stimulerende werking op docenten en leerlingen. Tevens verwacht men via uitstraling ook de belangstelling te wekken bij leraren geschiedenis aan weerszijde van de grens. Enkele concrete voorstellen werden door deelnemers ingebracht en zullen in de nabije toekomst uitgewerkt worden.
Na afsluiting van het formele gedeelte
Op bezoek in Xanten. Marktplein met op de achtergrond de St. Victorsdom. (foto E. Verbrugh)
leidde Dr. Lechtreck, verbonden aan het Stifsarchief, het gezelschap door de Stifsbibliotheek met een schat aan middeleeuwse handschriften en boeken uit de 16e tot 18e eeuw. 's Middags volgde een uitvoerige kunsthistorische rondleiding door de St. Victorsdom onder deskundige leiding van de heer J. van Tongeren.