[Nummer 5]
Wel beschouwd
Integratie van minderheden
Het Algemeen-Nederlands Verbond gaat uit van de beginselen welke ten grondslag liggen aan de parlementaire democratie in de Lage Landen. Het verwerpt iedere discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke andere grond dan ook. Dit werd vastgelegd in de preambule van de statuten van het Algemeen-Nederlands Verbond zoals zij laatstelijk op 23 mei 1992 door de Algemene Vergadering werden vastgesteld.
Het spreekt derhalve vanzelf, dat het ANV racisme en vreemdelingenhaat verwerpt.
Etnische minderheidsgroepen onderscheiden zich ten opzichte van andere groepen en met name van de meerderheidsgroep in de samenleving in kenmerken als afstamming, taal, cultuur, geschiedenis en godsdienst. Als zo'n groep zich blijvend in een land vestigt, gaat van die nieuwe situatie invloed uit op de bestaande hebbelijkheden, zowel op afstamming (door interhuwelijken), taal, cultuur en godsdienst. Tussen assimilatie aan de ene kant en segregatie aan de andere kant bevindt zich het spanningsveld van het deelhebben aan de nieuwe samenleving en het vasthouden aan eigen leef- en cultuurpatroon: het vraagstuk van de integratie.
In de Nederlandse en Belgische samenleving is sprake van de blijvende aanwezigheid van allochtonen. Dezen hebben het recht binnen de grondwetten en de wetten van de staten waar zij verblijven, op hun eigen wijze van leven. Aangezien hun aanwezigheid een blijvend karakter heeft, zijn er stimulansen nodig om ook deze inwoners te integreren in onze samenleving. De moeilijkheden welke er zijn op het terrein van volkshuisvesting, werkgelegenheid, afwijkend gedrag en gewoonte, gebrek aan kennis van taal, geschiedenis en cultuur van onze landen vereisen een overheidsbeleid, dat erop gericht is de oorzaken weg te nemen danwel te verminderen welke deze integratie belemmeren. Centraal staat in dat beleid naar de mening van het ANV het aanleren van de Nederlandse taal. De inspanningen op het gebied van het onderwijs in de Nederlandse taal en maatschappij zullen op korte termijn verdubbeld moeten worden. Spanningen tussen autochtonen en allochtonen vinden vaak hun voedingsbodem in achterstelling van autochtonen en allochtonen by op het gebied van huisvesting en werkgelegenheid. Een forse inspanning om aan achterstandsituaties van autochtonen en allochtonen een einde te maken is noodzakelijk. Terzake staat het ANV achter het integratieconcept van de Belgische Koninklijke Commissaris voor het Migrantenbeleid, dat nauw aanleunt bij het officiële Nederlandse beleid op dat punt.
Onze landen hebben een grote bevolkingsdichtheid waardoor de opnamecapaciteit beperkt is. Om die reden wijzen wij een beleid dat wordt gekenmerkt door de slogan: ‘Nederland immigratieland’ af.
Daartegenover staat, dat onze landen een eeuwenlange traditie kennen van het opnemen van vervolgden. Dat willen we vooral zo houden, hetgeen overigens niet betekent dat geen regels zouden kunnen worden gesteld voor toelating van allochtonen.
Vanuit het standpunt van het Algemeen-Nederlands Verbond, dat zich sinds 1895 de bevordering van de Nederlandse taal en cultuur en de integratie van het Nederlandse taalgebied ten doel stelt, is er ook op een ander vlak aandacht voor de toenemende betekenis van nieuwe etnische min-