Boeken, tijdschriften en andere publikaties
Lezen van kaft tot kaft
Friese zendeling in Zuid-Afrika
De Stichting ter bevordering van de studie van taal, letterkunde, cultuur en geschiedenis van Zuid-Afrika heeft het initiatief genomen een serie monografieën uit te geven onder de naam SAI-Reeks. Zij beoogt in deze reeks regelmatig boeken te publiceren betreffende de Zuidafrikaanse geschiedenis en letterkunde en de betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika. Het eerste deel is in november 1991 verschenen en is getiteld:
Dagboek en brieven van Mewes Jans Bakker (1764-1824): een Friese zendeling aan de zuidpunt van Afrika, ingeleid en uitgegeven door A.H. Huussen Jr. en S.B.I. Veltkamp-Visser.
In 1795 landde de uit Makkum afkomstige Oostindiëvaarder Mewes Jans Bakker aan de Kaap de Goede Hoop. In datzelfde jaar was in Nederland na een politieke omwenteling de Bataafse Republiek uitgeroepen. Wegens deze oorlogssituatie had Engeland de Nederlandse Kaapkolonie bezet en werden Bakker en zijn medeopvarenden geïnterneerd.
Tijdens dit gedwongen verblijf onderging Mewes een ‘bekering’, die hem deed besluiten de rest van zijn leven in dienst te stellen van de evangelieverkondiging aan ongekerstende volken.
Terug in Nederland trad hij daarom in dienst van het Nederlandsch Zendeling Genootschap en de London Missionary Society om uitgezonden te worden naar Zuid-Afrika. Tot 1822 werkte hij zo als zendeling/oefenaar en onderwijzer onder de slavenbevolking van Stellenbosch.
Theologisch gezien behoort Bakker tot de Nadere Reformatie. Zijn Dagboek en brieven werpen een interessant licht op zijn persoonlijk geloofsleven - het Dagboek kan men karakteriseren als een vroeg - negentiende eeuws piëtistisch egodocument - en geven een duidelijk beeld van het zendingswerk onder de slaven. De eerste contouren van de latere aparte N.G. Sendingkerk tekenden zich reeds tijdens Bakkers leven af.
De prijs van het boek bedraagt fl. 45,- en is telefonisch te bestellen bij (0)20-62 49 318.