[Nummer 3]
Wel beschouwd
Het ANV ligt op koers
Het ANV is bijna 100 jaar. De eeuwfeestviering komt naderbij, een gelegenheid tot terugkijken en vooruitzien.
Tegen deze achtergrond zijn op 23 mei jl. door de algemene vergadering te Roosendaal de nieuwe statuten van het ANV aanvaard.
Indien de voor deze tijd juiste bewoordingen zijn gevonden, moet het ANV het voorlopig met de nieuwe tekst kunnen doen. Statuten, die in het Afrikaans niet voor niets grondwet worden genoemd, verander je niet elk jaar.
Waar het vooral op aankomt is de formulering van de te volgen koers en het karakter van het ANV. Deze vinden we in de preambule en in art. 2 onder de doelstellingen (zie onder ANV-Nieuws). De hoofddoelstelling van het ANV is de bevordering van de Nederlandse taal en cultuur, waar ook ter wereld. Het begrip cultuur wordt hierbij in ruime betekenis opgevat en strekt zich uit tot het gehele doen en laten van de Nederlandse gemeenschap. Deze opvatting wordt al vanaf de oprichting in 1895 weerspiegeld door het verbindingsteken in de naam tussen ‘algemeen’ en ‘Nederlands’: Algemeen-Nederlands Verbond. Dit verbond is en werkt algemeen Nederlands, dus op alle gebieden die de maatschappij rijk is. Wanneer wij er de aandacht op vestigen dat Nederland, noch afzonderlijk, noch samen met Vlaanderen, weloverwogen buitenlands cultuurbeleid voert, dient niet uit het oog verloren te worden dat bijvoorbeeld het Nederlandse economische beleid zich evenmin inzet voor behoud van de Nederlandse identiteit, in dit geval van grote ondernemingen zoals de KLM, Fokker of DAF, wanneer deze innovatieve bedrijven in de Europese schaalvergroting gedwongen worden buitenlandse partners te zoeken. En wat kan Vlaanderen doen met betrekking tot bijvoorbeeld de Sabena of de Generale?
Opkomen voor de Nederlandse identiteit, behoud en ontwikkeling van het Nederlands eigene, staat bij het beleid van het ANV voorop. In de tijdsspanne van bijna 100 jaar is deze doelstelling niet veranderd en het lijkt ondenkbaar dat die ooit veranderd zal worden. Wèl kunnen motivering en middelen in de loop der tijd veranderen. Tegen de achtergrond van de - ondanks tegenslagen - voortschrijdende Europese samenwerking zullen de Lage Landen er zelf voor moeten zorgen dat de Nederlandse taal en cultuur een eigen bijdrage blijft leveren aan de alom zo geroemde Europese culturele pluriformiteit. Aangezien deze zorg blijkbaar geen natuurlijke reflex is bij politici en bestuurders, blijft er werk aan de winkel voor het ANV. Bevordering van de Nederlandse taal en cultuur tot behoud en ontplooiing van de eigen identiteit en als bijdrage aan Europese pluriformiteit kan het doeltreffends als aanjaagfunctie worden gezien en gehanteerd. Samen met de Vlamingen en Vlaanderen, samen met taal- en landgenoten overzee en samen met landen en gebieden waarmee Nederland en Vlaanderen van oudsher historische banden onderhouden, dient een zo breed en omvangrijk mogelijk maatschappelijk draagvlak te worden gevormd, op grond waarvan de overheid kan worden benaderd en overtuigd.
Een zo groot mogelijk ledental en vervlechting van het ANV met de gehele maatschappij is daartoe een eerste vereiste. Kwaliteit van zijn opvattingen is een tweede dringende voorwaarde.
Gegeven de tekst van de nieuwe statuten ligt het ANV op koers.
Immers, de preambule vermeldt: ‘Het verbond stelt zich ten doel de handhaving en de ontplooiing van de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap, waar ook ter wereld’, het gaat daarbij uit ‘van het bestaan van één Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap ongeacht de staatkundige grenzen’ en ‘erkent het bestaan van verscheidenheid’ binnen die gemeenschap.
Deze algemene uitgangspunten worden in art. 2 onder ‘Doel’ geconcretiseerd en in volgorde geplaatst:
a. | handhaving en ontplooiing van de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap waar ook ter wereld |
b. | bevordering van de culturele integratie van Nederland en Vlaanderen. |
c. | het onderhouden van de verbindingen met de verwante taal het Afrikaans en met de daarmee verbonden cultuurgemeenschappen. |
Het ANV ligt op koers. Nu de vaart er nog in. Europa geeft het de wind in de zeilen.
J.L.M. KITS NIEUWENKAMP
algemeen secretaris