Milieu
Grote beroering ontstond in Nederland door de chemische vervuiling van de Maas. De inname van het Maaswater in de Biesboschspaarbekkens moest tijdelijk worden gestaakt. Een groot deel van Zuid-Holland waaronder Rotterdam, is afhankelijk van de Maas als leverancier van drinkwater.
Wie voor de vervuiling aansprakelijk kan worden gesteld is niet vastgesteld. Gedacht wordt aan Waalse ondernemingen die het niet zo nauw nemen, hierbij niet gehinderd door een strenge milieuwetgeving. In het Nederlands parlement gingen stemmen op om Belgische milieuverenigingen financieel te steunen om hen in de gelegenheid te stellen op te treden tegen milieuvervuiling binnen de eigen grenzen.
Minister May-Weggen van Verkeer en Waterstaat wees dit van de hand. Het zou het milieuoverleg met België kunnen verstoren. Inmiddels heeft de Waalse gewest-minister Lutgen gezegd, bereid te zijn om in de zogeheten internationale Maascommissie de problemen te bespreken. Hij zei er overigens wel bij het ook over de gevolgen te willen hebben van het jarenlang illegaal storten van Nederlands afval in Wallonië.
In Vlaanderen heeft de nieuwe regering goede voornemens. Minister De Batselier wil voortgaan op de weg die zijn voorganger Kelchtermans is ingeslagen. Vlaanderen zal een voortrekkersrol spelen inzake het Europees milieubeleid en het overleg inzake milieumateries met de andere gewesten, de nationale overheid en andere landen en regio's. Aldus luidt een passage uit de regeringsverklaring.
Met recht een schone taak. Wellicht kan met de Maas ook de Schelde binnen afzienbare tijd Nederland helder binnenstromen.