Volksuniversiteit geopend
Eind vorig jaar is een volksuniversiteit op Curaçao geopend. Die gaat vooral opleidingen verzorgen in de Spaanse en Engelse taal.
Het Engels blijkt verreweg de meest populaire taal te zijn op de volksuniversiteit. Van de 240 cursisten hebben 170 gekozen voor de conversatielessen in het Engels.
Het Nederlands en Spaans trekken beduidend minder cursisten.
‘Nederlands gaat een steeds kleinere rol hier spelen’, zei een woordvoerder van de volksuniversiteit.
Professor Leo Benardo van het Baruch Talen-instituut in New York, heeft verklaard dat de pas opgerichte volksuniversiteit goed werk verricht.
De hoogleraar zei dit bij vertrek uit Curaçao, waar hij het eerste semester van de volksuniversiteit heeft geëvalueerd.
Hiertoe heeft Benardo met tal van leerlingen gesprekken gevoerd.
De professor is wel van mening, dat de Spaanse taal grotere prioriteit moet krijgen (de meest studenten volgen cursussen in het Engels) en dat de leraren herscholingscursussen moeten ondergaan.
De nieuwe volksuniversiteit heeft inmiddels contact met het ANV opgenomen om te onderzoeken of niet een grote rol voor het Nederlands is weggelegd. Vorig jaar verhuisden meer jonge Antillianen naar Nederland dan in vergelijkbare perioden daarvoor. De meesten spreken onvoldoende Nederlands, waardoor zij in de meest onaanzienlijke baantjes terecht komen. Om hun sociale positie in Nederland te verbeteren, zal er op de Antillen meer en beter onderwijs in het Nederlands moeten worden gegeven. Op de ANV-conferentie ‘De Nederlanden Nu’ van mei 1991 te Middelburg noemde de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen, de heer E.A.V. Jesurun, het Nederlands ‘de poort tot Europa’ voor de Antillianen.
Niettemin wordt het Papiaments de onderwijstaal in het beroeps-voorbereidend onderwijs, zoals het bestuurscollege eind vorig jaar besloot.
Naar de Schooladviesdienst bekend maakte, zal aan de vreemde talen evenwel ‘grote aandacht’ worden besteed: het aantal lesuren voor Nederlands en Engels zal worden opgevoerd.
Over de introductie van Papiaments als instructietaal in het beroeps-voorbereidend onderwijs is geruime tijd een discussie gevoerd, waarbij het Rooms-katholiek Bijzonder Onderwijs aandrong op het Nederlands als instructietaal. De Schooladviesdienst noemt het besluit tot invoering van het Papiaments als instructietaal ‘historisch’.
De heer H. Vijber van de Schooladviesdienst heeft verklaard dat Nederland het vreemde talenonderwijs op de Antillen wil steunen.
Hij was de leider van de Antilliaanse delegatie, die in Nederland congressen over het talenprobleem onder de Antillianen heeft bijgewoond en daarover ook besprekingen heeft gevoerd met Nederlandse instanties. Wat het Papiaments betreft, gaat het om de introductie daarvan als instructietaal in het onderwijs.
Vijber verklaart, dat gebleken is dat het Nederlands op de Antillen het best als vreemde taal benaderd kan worden. Hiervoor zal, speciaal voor het Antilliaanse kind, een speciale methode moeten worden ontworpen.