Negende internationale samenkomst van Hugenoten
Het afgelopen jaar brachten Koningin Beatrix en Prins Claus tijdens hun staatsbezoek aan Frankrijk een volle dag door in Nantes. Ze bezochten daar onder meer het kasteel waar een gedenkplaat herinnert aan de afkondiging in 1598 van het ‘Edict van Nantes’, waar bij aan de Hugenoten vrijheid van geweten werd toegekend.
Dankzij dit Edict heerste er in Frankrijk tot 1628 een betrekkelijke rust. Echter vanaf 1685 liet Lodewijk XIV het doek helemaal vallen door het ‘Edict van Nantes’ voor opgeheven te verklaren. Het gevolg was dat een half miljoen Gereformeerden het land probeerde te ontvluchten.
Deze rechteloze toestand heeft gedeeltelijk geduurd tot 1787; in dat jaar herstelde Lodewijk XVI de economische en politieke rechten van de Hugenoten. Twee jaar later herkregen ze ook het recht op vrije eredienst en onderwijs.
Hoewel de weg nu weer open lag, keerde toch het overgrote deel van de nakomelingen van de gevluchte Hugenoten niet terug naar Frankrijk. Zij hadden nauwelijks nog een band met het oude vaderland. Het enige wat hen aan het Franse verleden herinnerde was hun familienaam en in veel gevallen was die zelfs ‘ontfranst’.
Maar er staan anderen tegenover die het verleden meedragen als een kostbare erfenis. Zij zijn het die wereldwijd contact met elkaar onderhouden en elkaar op gezette tijden in het oude moederland ontmoeten. Zo'n gezette tijd is er dit jaar van 1 t/m 8 oktober. Voor de negende keer hopen ze dan in Agen (Departement Lot-et-Garonne) een internationale bijeenkomst te beleggen. Belangstellenden (en die zullen zich zeker ook bevinden onze lezers van NEERLANDIA) kunnen zich voor het verkrijgen van verdere inlichtingen wenden tot het ‘Comité Protestant des Amitiés Françaises à l'Etranger’ 47, Rue de Clichy F-75009 Parijs. Ook in Nederland, waarheen indertijd veel Hugenoten de wijk namen, kan men terecht voor inlichtingen en wel bij de ‘Fondation Hugenote des Pays-Bas’ (Nederlandse Hugenoten Stichting), Zacharias Jansestr. 13, 1097 CH Amsterdam (tel. 020-6124240) (mh).