Renovatie Curaçao
Op Curaçao doet men er alles aan om van het eiland weer het visitekaartje van de Nederlandse Antillen te maken. Het eilandbestuur zet nl. vaart achter restauratie van de in algeheel verval geraakte historische wijken. Met name Willemstad zal voor een groot deel in oude glorie worden hersteld.
Het betreft hier niet alleen de toeristische trekpleister Punda, maar ook niet in het oog springende wijken.
Voor deze restauratie heeft het eilandbestuur de hulp ingeroepen van twee stadsvernieuwers van de gemeente Den Haag: Maarten Smit en Hans Meijs. Zij coördineren de taken van de diensten, die met stadsvernieuwing te maken hebben.
Dhr Smit realiseert zich dat ervoor gewaakt moet worden dat de stad geen museum wordt. Er zal rekening gehouden worden met de bestaande ruimtelijke en sociale structuur en met de verschillende functies, die de wijken hebben. De nadruk moet gelegd worden op een goed evenwicht tussen de verschillende belangen, die in een stad meespelen. Natuurlijk speelt het toerisme daarin mee, maar het uitgangspunt blijft: het opknappen van huizen voor mensen, die er nu in wonen en werken. De eigen cultuur van Curaçao moet gehandhaafd blijven.
Met dit restauratie-programma is een periode van 15 jaar gemoeid.
Willemstad, de hoofdstad en regeringszetel van Curaçao en de Antillen, telt 65.000 inwoners op een totaal inwonertal van 166.000. De bevolking is samengesteld uit vele nationaliteiten, de officiële taal is Nederlands, de moedertaal is Papiamento.
De stad is in tweeën gedeeld door de St. Annabaai. Een spectaculaire hoge hangbrug en een ‘Pontjesbrug’ over de St. Annabaai verbinden de stadsdelen Punda en Otrabanda.
Willemstad en omgeving kent een bruisend uitgaansleven, dat gekenmerkt wordt door de vele restaurants, enkele bruine café's, casino's, nachtclubs en discotheken.
Buiten de stad vindt men op Curaçao de totale rust van een tropisch eiland. Het heeft een bijzondere flora (divi-divibomen en ontelbare cactussen) en fauna (papegaaien en pelikanen). Indrukwekkend zijn eveneens de fjordachtige baaien met de prachtige zandstrandjes.
Karakteristiek zijn verder de landhuizen, waar vroeger de bezitters van de plantages woonden. De meeste huizen van de slaven die bij de landhuizen stonden, zijn echter afgebroken. Een ‘Cunucu-huisje’ is echter door de stichting monumentenzorg in stand gehouden.
Behalve zonnig luieren op de prachtige stranden, kan men zich op Curaçao ook aktief vermaken met o.a. diepzee-vissen, duiken, waterskiën, snorkelen, golfen en paardrijden.
In het St. Christoffel Natuurpark kan men de 375 meter hoge Christoffelberg beklimmen, waar men een prachtig vergezicht heeft over het eiland. Aan de andere kant van Curaçao, bij het Oostpunt, ligt de Tafelberg. Bij helder weer kan men vanaf deze heuvel Venezuela zien (jh).