Algemeen-Nederlandse kroniek
Holland-België 0-0
Onder het kopje ‘Holland-België 0-0’ verscheen op 2 januari jl. in de NRC-Handelsblad een bespiegeling over Nederlands-Belgische samenwerking op economisch vlak. Die wil maar niet lukken.
Op 11 januari meldden de kranten dat Nederland de gesprekken over de Waterverdragen heeft opgeschort. Van Belgische zijde zou een vertragingstactiek worden gevoerd berustend op pertinente onwil het Maaswater werkelijk te zuiveren. De aanleiding tot het commentaar in de NRC was het nieuws dat, na vele andere mislukkingen, nu ook de samenwerking van de KLM (en British Airways) met de Sabena niet doorgaat en ‘sommigen’ binnen de Sabena daar niet rouwig om zouden zijn. De NRC schrijft: ‘Nu de KLM weer! Wat gaat er toch altijd mis tussen Nederlanders en Belgen? Zaken doen lijkt in België meer persoonsgebonden dan in het geïnstitutionaliseerde Nederland. En Nederlanders kiezen in België steeds niet de goede mensen om zaken mee te doen.
De (Belgische) vrouw van Amrovoorzitter Nelissen kende de voorzitter van de Belgische Generale Bank, en onder druk van Carlo de Benedetti's aanval op de moeder van de Generale Bank kwam het in 1988 tot een fusieplan tussen beide banken. Maar zodra de Benedetti met Franse hulp was geneutraliseerd, kreeg de Generale een nieuwe topman, en weg was het fusieplan en daarmee de internationale strategie van de Amro.
British Airways en de KLM kwamen nadat iedereen eindeloos met iedereen had gepraat vorig jaar tot een overeenkomst met Sabena's topman Van Rafelghem. Nauwelijks is deze opgevolgd door Pierre Godfroid of de overeenkomst is van tafel en de KLM moet twaalf maanden vóór 1992 een nieuwe Europese strategie bedenken.
In de tussentijd heeft ook optiebeursdirecteur Westerterp in België zijn neus gestoten, heeft ex-Kempen & Co voorman, Pieter Kerdel, in Brussel een blauwtje gelopen en is Vendex' nieuwe topman onaangenaam verrast doordat Bank Brussel Lambert toch maar niet Staal Bankiers overnam.
Zou het soms komen omdat Nederlanders de verkeerde taal spreken. Zodat ze in België bijna ongemerkt afdrijven naar het gezelschap van Vlamingen terwijl de Walen de dienst uitmaken en zij het beter met de Fransen kunnen vinden? Kerdel heeft zijn heil gezocht bij Paribas. Als Sabena straks terecht komt bij Air France, al dan niet gefinancierd door Suez, de eigenaar van de Generale Maatschappij, moet het antwoord ja zijn.’
Wanneer we ‘Walen’ in bovenstaande tekst vervangen door Franstaligen, of beter nog door toonaangevende franstalige Belgische handel en industrie die op Frankrijk en de franstalige wereld is gericht, zijn we dichter bij een juiste verklaring. In dit verband is het nuttig er aan te herinneren dat Frankrijk, om de macht van de Duitse hereniging enigszins te compenseren, zijn economische vleugels wijd uitslaat, met name over Vlaanderen. Culturele autonomie en taalwetgeving alsmede de Benelux zijn blijkbaar niet alles...