Samenwerking of politiek
In verband met het derde thema, ‘Samenwerking of politiek’ legde de moderator het verschil tussen samenwerking en staatkundige eenheid uit door de faktor 10.000: het verschil tussen de 30 ambtenaren die in de Taalunie of enkele andere samenwerkingsprojecten werken, en de 300.000 Vlaamse ambtenaren die in een heel-Nederlands kader werkzaam zijn. Prof. mr. F. Maas, geschiedkundige van de KU Nijmegen, verwierp het Europa der regio's, omdat de grote Europese staten, Duitsland, Frankrijk, Engeland, enz. niet zullen verdwijnen. De taalverscheidenheid is het essentiële kenmerk van Europa en daarom zullen de volkeren van Europa zich groeperen per taal. Vlaanderen en Nederland horen dus samen in één staatsstructuur, die hij het liefst federaal zag. Benelux was zinvol toen Europa nog niet bestond, maar is nu een volslagen overbodige constructie. Hij gelooft in een gezond nationalisme, dat trouwens o.a. in Oost-Europa nu zeer vitaal blijkt, maar hij distancieert zich met kracht van een gevaarlijk hypernationalisme dat nu in bepaalde extreem rechtse kringen verdedigd wordt.
Prof. dr. H. Gijsels, bioloog van de RU Gent, bracht verslag uit van zijn enquête onder Vlaamse en Nederlandse universiteitsstudenten, waaruit hij afleidt dat Vlamingen en Nederlanders elkaar niet kennen, maar wel waarderen. Hij vindt dat Vlaanderen en Nederland natuurlijk tot meer eenheid gestimuleerd moeten worden, maar dat dit in een eigentijdse taal moet worden verwoord, want romantische ‘Rodenbachse’ termen schrikken de jeugd af.
In het debat verdedigt de secretaris van het Algemeen-Nederlands Congres, W. Vandaele, zijn thesis dat enkel concrete samenwerkingsprojecten haalbaar zijn. Voor staatkundige hereniging is geen basis aanwezig. Dit wordt tegengesproken: de basis van de Vlaamse Beweging is zeer radicaal maar wordt omgebogen in voor België aanvaardbare richtingen. Daarom krijgt ze nu rake klappen, maar ze zal in het streven naar Vlaams-Nederlandse eenheid nieuwe inspiratie vinden. Er zijn er reeds velen die de kracht van de Vlaamse Beweging onderschat hebben.
De teksten van deze studiedag, waarin voor de eerste maal zoveel eminente academi duidelijke taal spraken, zullen later uitgegeven worden.