Benelux
Benelux
De nieuwe secretaris-generaal van de Benelux Economische Unie drs. B.M.J. Hennekam weet zich verzekerd van duidelijke politieke steun voor een krachtig beleid.
Zowel de interparlementaire Beneluxraad als de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie lidstaten hebben in de loop van juni welkome uitspraken gedaan.
In een aanbeveling aan het Comité van Ministers van de Benelux zegt de Raad meer bevoegdheden en geldmiddelen noodzakelijk te achten, wil de rol van de Benelux in het zich verder integrerende Europa niet verwaarloosbaar worden.
De aanbeveling is een antwoord op de adviesaanvraag van het Comité van Ministers tot een bezinning over de toekomst van de Beneluxsamenwerking. De raad heeft de regeringen verzocht de aanbeveling door te sturen naar de respectievelijke volksvertegenwoordigingen, die uiteindelijk beslissen over de mogelijkheden van de Beneluxraad.
Eén van de argumenten om de rol van de Benelux te versterken, is de angst van de drie kleine EG-landen in het Europese besluitvormingsproces tussen wal en schip te vallen.
Met een gemeenschappelijk standpunt kan daarentegen een vuist worden gemaakt tegen de grote Europese mogendheden.
Het Beneluxparlement dient een ware politieke macht te krijgen, zodat het een reële parlementaire controle kan uitoefenen. Verder is het nodig dat de door het Parlement goedgekeurde beschikkingen een meer dwingende kracht krijgen. Dat houdt volgens de Raad in dat de Benelux vanuit de nationale parlementen daadwerkelijke versterking moet verkrijgen.
In de marge van de Europese ministerraad van 18 en 19 juni jl. besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen om nauwer te gaan samenwerken. Zij hebben bepaald dat de daadkracht van de Benelux moet toenemen, dat ze zich binnen Europa als een sterke entiteit behoort op te stellen en dat het Beneluxparlement werkelijke politieke macht moet krijgen. Daarvoor is nodig dat het al van 1947 daterende Beneluxverdrag gewijzigd wordt.
Nu de Gemeenschap bezig is zich te hervormen tot een monetaire politieke unie is bij de Beneluxlanden de behoefte ontstaan hun samenwerking te verdiepen.
Ook de Nederlands-Belgisch-Luxemburgse vereniging NBL, afdeling Noord-Nederland, roept tot meer activiteit op. In haar programma voor 1990-1991 onder de titel:
De internationale politiek en een sterke Benelux wordt het volgende gezegd:
Aan het eind van de 2e Wereldoorlog was het niet meteen duidelijk hoe