staatshervorming, met erg verregaande bevoegdheden voor de beide gemeenschappen van dit land. In toespraken werd zelfs gedreigd met Vlaamse onafhankelijkheid indien de politici hiervan geen werk maken tijdens het najaar. Datzelfde tema kwam vanzelfsprekend aan bod op de jaarlijkse IJzerbedevaart, die begrijpelijkerwijze ook een nadrukkelijke oproep tot vrede in het Golfgebied lanceerde. Het ‘Nooit-meer-oorlog’, dat in vier talen op dit moment staat geschreven, kreeg daardoor een biezondere dimensie. Koning Boudewijn zorgde twee keer voor groot nieuws. Een eerste maal gebeurde dit toen hij weigerde het door de beide Kamers goedgekeurde abortuswetsonderwerp te ondertekenen. Hij achtte dit in strijd met zijn geweten. Dat noopte de regering tot een ingewikkelde konstruktie, waarbij Boudewijn anderhalve dag geen koning was, om daarna opnieuw door het verenigde parlement opnieuw in zijn funkties te worden hersteld.
Boudewijn verwekte nog eens opschudding, toen hij in zijn klassieke rede op de Belgische nationale feestdag van 21 juli aandrong op de weg-werking van de nog blijvende gevolgen van de naoorlogse repressiewetgeving, waarvan kollaborateurs het slachtoffer waren en soms nog zijn. Hij verwees daarbij naar een sybillijns zinnetje in het regeerakkoord. Die koninklijke démarche werd in Vlaanderen, en zeker bij de Volksunie, maar ook bij de CVP, gunstig onthaald. De Waalse partijen, in het biezonder de PS, reageerden afkeurend. De geesten verwijderen zich duidelijk almaar meer.
Toch waren de Belgische nationale gevoelens in de weken voor 21 juli nog even opgelaaid bij de overwinningen van de nationale voetbalploeg op de Mondiale. Misschien resulteren de op handen zijnde koningsfeesten (Boudewijn is zestig geworden en bestuurt veertig jaar de natie) in hetzelfde.
Niettemin willen de vijf regeringspartijen (de Vlaamse en Franstalige kristendemokraten, de Vlaamse en Franstalige socialisten en de Vlaams-nationalistische Volksunie) in het najaar de zogenaamde derde faze van de staatsomvorming afwerken. Indien men hierin slaagt, krijgen de beide Gemeenschappen ook echt een eigen, rechtstreeks verkozen parlement en kunnen zij internationale verdragen gaan afsluiten. Nu die Gemeenschappen en Gewesten al ruim 40 procent van het overheidsgeld beheren, zou dit van België één van de meest gefederaliseerde landen van de wereld maken. Het is evenwel niet zeker dat het zo ver komt, want de weerstand in unitair-Belgicistische kringen is groot en de belangstelling van de gewone burger lijkt gering.
Alvast de Volksunie rekent erop dat dit lukt, want zij denkt reeds aan haar rol in het zelfstandige(r) Vlaanderen en wil zich omturnen tot een sociaal-vooruitstrevende partij zoals het Nederlandse D'66. Haar nieuwe naam zou ‘VU-Vlaamse Vrije Demokraten’ worden, hoewel elke vergelijking met de Nederlandse VVD uit den boze lijkt...
SOETKIN