Vaststellingen
Van Zuidvlaamse zijde hebben we nergens tegenwerking ondervonden. Een gulle ontvangst op de hoeven en op de gemeentehuizen viel ons ten deel.
Bij de plaatsing was er overal ‘Vlaams feest’.
Er was ook sprake van een zekere opluchting bij de bewoners. In de volksmond was men nl. taai de oude Vlaamse namen blijven gebruiken, waarmee men nu weer openlijk voor den dag kan komen.
Veel sponsors wensen een blijvend contact met hun gesponsorde hoeve te onderhouden. Er groeien relaties, bijvoorbeeld d.m.v. het sturen van foto's van de inhuldigingsplechtigheid.
Bij het publiek in Vlaanderen komt de aktie als gewenst en sympathiek over.
Via onze voorbereidingscontacten stuiten we op andere mogelijkheden. Zo vragen twee burgemeesters van kleine landelijke gemeenten om sponsors te zoeken voor al hun straatnamen van de gehele gemeente. Ze vragen toeristische bezienswaardigheden hun oude Vlaamse naam weer te geven. Ook wordt gevraagd de oude herbergen hun oude namen weer te geven, zoals Hagedoorn, Kruysstraete, Hofland, Heegernest of 't Meuletje. Zelfs bij de gewone mensen leeft de overtuiging dat dit stukje Noord-Frankrijk zich in het Europa van na 1992 zal toekeren tot het Nederlandse taalgebied.
Een aktie beschrijven die nog maar enkele maanden oud is, is zeer moeilijk. We kunnen dan ook maar de neerslag geven van enkele feiten die onze werkgroep EUVO mede heeft mogen bepalen.
Dr. L. VRANCKX