denkt aan een lijn langs de autoweg Antwerpen-Breda, maar deze oplossing is voor minister Dehaene onaanvaardbaar, o.a. vanwege het veel langere traject op Belgisch grondgebied.
Hoewel met de aanleg niet voor 1995 begonnen zal worden, zal toch zo snel mogelijk een tracé-keuze moeten worden gemaakt.
Voorbereidingswerkzaamheden vergen eveneens veel tijd. Het laat zich vooralsnog slechts raden of de tracé-keuze een rol zal gaan spelen in het totaal-pakket aan te regelen zaken tussen Nederland en België, respectievelijk Vlaanderen. In de reeds jaren slepende onderhandelingen over de waterverdragen zijn de verdiepingen van de Westerschelde en het saneren van het Maaswater aan elkaar gekoppeld. Daarnaast is er het plan om op het vliegveld Beek een oost-west baan aan te leggen. Het lijkt er op dat Nederland vragende partij is (flitstrein-tracé, schone Maas en Beek). Alleen de Scheldeverdieping is een geheel, en de SST-lijn gedeeltelijke, zuidelijke wens. Koppelverkoop dreigt.
Minister Dehaene is, blijkens een interview met De Volkskrant gepubliceerd op 3 maart jl., evenwel van mening dat burenruzies tegen de achtergrond van Europese integratie belachelijk zijn.
‘Nederland en België moeten veel meer aan één touw trekken. We zijn nu in een soort pokerspel verzeild geraakt, waar niemand baat bij heeft. Ik beschouw de Benelux als de toegangspoort van Europa, waar in het oosten en het zuiden hele belangrijke dingen gebeuren. Die functie moeten we samen verdedigen en uitbouwen. We doen er dus beter aan die pokertafel te verlaten.’