Kasteel Ammersoyen, eigendom van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen
vanwege ernstige oorlogsschade of achterstallig onderhoud. De Stichting nam de uitdaging aan om het verval te keren en de gebouwen een nieuwe toekomst te geven. Dat vergde veel inspanning en uithoudingsvermogen maar de resultaten bleven niet uit.
Zestien historische complexen werden reeds veiliggesteld en waar mogelijk voor een nieuw gebruik geschikt gemaakt. Het zijn ware monumenten van geschiedenis en kunst, die tot het oudste culturele erfgoed van ons land behoren. De belangrijkste gebouwen werden ter bezichtiging opengesteld voor het publiek. Dankzij talloze bruiklenen en schenkingen van begunstigers kon aan deze huizen opnieuw een bewoond aanzien worden gegeven. Het meubel- en kunstbezit van de Stichting telt thans 10.000 objecten. Het is nauwelijks voor te stellen, dat deze omvangrijke collectie vrijwel zonder aankoopbudget kon worden opgebouwd. De opengestelde huizen en hun historische tuinen trekken jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. Dat aantal zal nog toenemen wanneer binnenkort ook het befaamde kasteel Rosendael zijn deuren ontsluit.
De exploitatie van haar nog steeds groeiend bezit stelt de Stichting tussen voor niet geringe problemen. Weliswaar ondervindt zij belangrijke steun van Rijk en provincie, maar veel activiteiten moet de Stichting geheel op eigen kracht volbrengen. Daartoe behoren ondermeer het herstel van de historische interieurs en de aanvulling van het kunstbezit, speciaal wat betreft de oorspronkelijke inventaris van de kastelen.
De Stichting beheerst thans vele belangrijke Gelderse kastelen. Op 31 januari 1990 werd bekend gemaakt, dat ‘EUROPA NOSTRA’, de Internationale Federatie van Instellingen ter Bescherming van het Europees Cultureel Erfgoed, de hoogste prijs in de vorm van een zilveren medaille heeft toegekend aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen voor de in de afgelopen 10 jaren door de Stichting uitgevoerde restauraties van de historische huizen Cannenburch, Landfort, Verwolde, Zypendaal, Doorwerth en Rosendael.
P. Krug