Studierichting Fries aan VU
Einde-september 1989 ging bij het gebouw van de Amsterdamse Vrije Universiteit, waar de studierichting Fries gehuisvest is, de vlag uit; de Friese wel te verstaan. Dat was ter gelegenheid van de viering van het veertigjarig jubileum van deze studierichting aan deze instelling voor hoger onderwijs. Gaat het met de erkenning van de Friese taal in het dagelijks leven nogal moeizaam, op het universitaire vlak is deze getuige dit jubileum al lang een feit.
Door velen wordt Fries spreken niet op prijs gesteld. Dat het Fries, net als het Bretons, Welsh, Catalaans en Baskisch, deel uitmaakt van de in Europa gesproken minderheidstalen, wil men niet aannemen.
De universitaire erkenning is voor de status van het Fries erg belangrijk geweest, al zijn daarmee de bestaande vooroordelen nog steeds de wereld niet uitgewerkt. Dat is mee een gevolg van het feit dat het Fries geen onoverkomelijke moeilijkheden oplevert bij het aanleren; bovendien wordt men in Friesland overal verstaan als je Nederlands spreekt.
Dat in 1949 de studierichting-Fries aan deze universiteit werd ingesteld, is te danken geweest aan de inzet van een groep jonge radikale Friezen. En hun achterban zorgde ervoor dat de daarvoor benodigde gelden beschikbaar kwamen. Zowel het ene als het andere getuigt van idealisme en doorzettingsvermogen.
Uiteraard is het aantal studenten nooit groot geweest, maar de laatste jaren begint men zich zorgen te maken, getuige als men is van een zeker afkalvingsproces. Dat hangt nauw samen met het ‘studerennieuwe-stijl’; de studenten mogen minder lang over hun opleiding doen en nemen bij voorkeur ‘zware’ bijvakken om hun diploma zo waardevol mogelijk te maken.
Daar staat tegenover dat de jonge mensen die zich wel voor deze studierichting inschrijven bijzonder gemotiveerd zijn. Het taalgebied mag dan klein zijn, dat wil niet zeggen dat daarom hun mogelijkheden ook beperkt zouden zijn. Allereerst zijn daar de scholen in Friesland waar men terecht kan. En verder is er de mogelijkheid om ingeschakeld te worden bij het onderzoekswerk van de Fryske Akademy of men kan aan de slag bij de provincie of gemeente. Deze instanties hebben graag mensen in dienst die kennis hebben van de provincie én de taal.
Marten HEIDA