produktinformatiebeleid is een actieve opstelling van de consument nodig. Deze zal, na een gewenningsproces, “moeten” leren de informatie zinvol te gebruiken. Voorlichting en consumentenopvoeding kunnen hier een belangrijke stimulerende rol vervullen’.
Wat consumentenorganisaties en positief ingestelde bedrijven willen is dat consumenten zich bij hun aankopen zeker ook laten beïnvloeden door de aanwezigheid en de kwaliteit van produktinformatie.
Wat de werkgroep Taalgebruik van het ANV voorstaat is dat a) produktinformatie in Nederland en Vlaanderen steeds (tevens) in het Nederlands wordt verschaft, b) consumenten in Nederland en Vlaanderen, als kritische consumenten, consumentenorganisaties en bedrijfsleven zullen blijven aanspreken als produktinformatie niet in het Nederlands wordt geleverd en c) in EG-verband als algemene regel zal worden uitgevaardigd dat binnen de EG informatie bij produkten, ongeacht de plaats waar deze zijn vervaardigd, steeds tevens in de taal van het (beoogde) verspreidingsgebied wordt vermeld; een beroep op handelsbelemmering mag deze regel eigenlijk niet frustreren! De versnelde economische integratie in de EG zal naar het zich laat aanzien ook belangrijke gevolgen hebben voor de consument. Een grote diversiteit in het aanbod van goederen en diensten als gevolg van marktvergroting zal zich aandienen.
Aan etikettering en presentatie van levensmiddelen wordt o.b.v. wettelijke bepalingen reeds systematisch aandacht geschonken.
Ook al is dit bij een groot deel van de produkten nog niet wettelijk geregeld, toch kunnen consumenten m.b.t. hun concrete aankopen aan de verkoper, de fabrikant en/of de consumentenorganisaties hun klachten en wensen ten aanzien van de geleverde produktinformatie of hun klacht ten aanzien van het ontbreken ervan kenbaar maken.
Met uw klachten over produktinformatie en met vragen over recente ontwikkelingen in het kader van de regelgeving op dit punt kunt u zich wenden tot:
1. | De Consumentenbond, Leeghwaterplein 26; 2521 CV Den Haag (tel. (070) 88 95 66) |
2. | Konsumentenkontakt, Sweelinckplein 74; 2517 GS Den Haag (tel. (070) 46 94 24) |
3. | Testaankoop, Hollandstraat 13; 1000 Brussel (Tel. (02) 537 42 65) |
4. | Wikken en Wegen, BRT, A. Reyerslaan 52; 1040 Brussel (tel. (02) 231 31 11) |
Als het met name gaat om het ontbreken van een Nederlandse tekst, dan kunt u uw klacht met copieën van de in een vreemde taal gestelde documenten (gebruiksaanwijzingen, garantiebewijs, garantiebepalingen, waarschuwingen, samenstelling enz.) ook melden bij de voorzitter van de werkgroep Taalgebruik van het ANV. We zorgen er dan voor dat uw klachten (anoniem) onder de aandacht van de leverancier/producent gebracht worden.
Op eerdere verzoeken van onze kant bleken vele in gebreke blijvende leveranciers/producenten bereid om hun produktinformatie t.b.v. de Nederlandstalige markt (ruim 20 miljoen Europeanen) voortaan in het Nederlands te leveren.
E. WIEME/H. SCHEL
Adres voorzitter Werkgroep Taalgebruik:
E. Wieme, Lentestraat 11, 9000 Gent, België tel. (091) 21 33 11