Prof, en dr. H. Fayat, gewezen algemeen voorzitter van het ANV en erevoorzitter van het ANC
Het komt er daarnaast op aan dit eendrachtsstreven in een dagelijks gedragspatroon om te zetten. Het komt erop aan in al de geledingen van de maatschappij de wil tot eenheid tussen Noord en Zuid te doen doordringen en beleven. Met het oog daarop werd in 1979, met de volledige medewerking van het Algemeen Nederlands Verbond, deze taak van daadwerkelijke bewustmaking opgedragen aan de algemeen-Nederlandse congressen en wel op de nieuwe, dubbele grondslag van regelmaat en veelzijdigheid. Vanaf het eerste congres in 1849 tot het 32ste in 1912 was er een zekere periodiciteit. Maar 37 jaar verliepen vooraleer in 1949 het 33ste voor de 100-jarige herdenking van het eerste werd gehouden. Dan kwamen er wel vier congressen tussen 1949 en 1967, maar na het 37ste in Rotterdam waren weer twaalf lege jaren verlopen.
Daarom werd ernaar gestreefd een vaste structuur op te bouwen ten einde een bevredigende periodiciteit te verzekeren en deze structuur te vestigen op de samenwerking van het grootst mogelijk aantal verenigingen.
De v.z.w. ‘Algemeen-Nederlands Congres’ in België en de stichting ‘Algemeen-Nederlands Congres’ in Nederland, werden opgericht, als de twee juridische uitzichten van één zelfde lichaam: het ‘ANC’, waarin een zestigtal verenigingen - waartoe het Algemeen-Nederlands Verbond (‘ANV’) vanzelfsprekend behoort - zich gegroepeerd hebben.
Het ‘ANC’ staat in voor de voorbereiding en de organisatie van algemeen-Nederlandse congressen en voor de uitbouw van een permanent secretariaat en een studieen documentatiecentrum, beide gevestigd Gallaitstraat 80 te Brussel.
Dit studie- en documentatiecentrum is nu reeds een onontbeerlijke vraagbaak geworden waarop uit vele hoeken meer en meer een beroep wordt gedaan, terwijl het secretariaat daarnaast ook zorgt voor ondersteuning en aansporing van een twintigtal werkgroepen.
Om een onafgebroken dialoog mogelijk te maken kwam inderdaad in het raam van het ANC een brede waaier van werkgroepen tot stand.
Die werkgroepen houden regelmatig conferenties en studiedagen over verschillende deelgebieden van de Noord-Zuidintegratie, publiceren de resultaten van hun overleg, doen concrete aanbevelingen aan de beleidsverantwoordelijken en brengen gezamenlijk verslag uit op de algemeen-Nederlandse congressen.
Over de activiteiten van de ANC-werkgroepen wordt doorlopend bericht in ‘Neerlandia’, het tijdschrift van het Algemeen Nederlands Verbond. Het 38ste Congres kon reeds in 1980 zijn voorbereidende vergadering houden en kwam te Brussel bijeen in de grote aula van de VUB in oktober 1981.
Het 39ste Congres hield zijn openingszitting in het Stadhuis te Antwerpen op 24 april 1985 en werd te Amsterdam gehouden in het Vlaams cultureel centrum De Brakke Grond op 19 april 1986.
Beide congressen waren merkwaardig geslaagde bijeenkomsten. Nu wordt het 40ste Congres voorbereid en is de streefdatum voor zijn slotzitting 22 september 1990. Het ogenblik is gunstig wegens het groeiende bewustzijn dat de voortschrijdende Europese integratie voor onze gezamenlijke taalgroep een uitdaging betekent waaraan het hoofd moet worden geboden door een eendrachtig samengaan van Vlaanderen en Nederland en het dagelijks beleven van een Noord-Zuid solidariteit in de veelvuldige uitzichten van het maatschappelijk bedrijf.
Tegelijkertijd leent zich de staatshervorming in België tot een zelfstandiger optreden van Vlaanderen bij die samenwerking, zoals blijkt uit de recente beleidsnota van de Vlaamse regering over haar externe betrekkingen.
Het 40ste Algemeen-Nederlands Congres moet - en zal - het succes van zijn twee voorgangers overtreffen. Sursum corda, hoog de harten, voor het 40ste Algemeen-Nederlands Congres!
Hendrik FAYAT, - gewezen algemeen voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond
- ere-voorzitter van het Algemeen-Nederlands Congres.