CDA - PvdA
Wat zal 6 september Nederland opleveren? De meest voor de hand liggende vraag is: zal het CDA of de P.v.d.A. de grootste fractie worden. Immers, de uitslag bepaalt welke partij voor de kabinetsformatie wordt aangewezen en wie de minister-president zal leveren. De uitslagen van de Europaverkiezingen van 15 juni bieden weinig houvast. Het mag verleidelijk zijn de cijfers te analyseren, maar men doet er weinig mee. Slechts 47,2% van de kiezers ging naar de stembus. De thuisblijvers en de ‘zwevende’ kiezers zijn goed voor 20 tot 30 kamerzetels. Het mag zijn dat bij de 47,2% de binnenlandse politiek heeft meegespeeld (verlies voor de VVD en winst voor het CDA en Groen Links), het blijft betrekkelijk. Herwint de VVD het vertrouwen? Lijdt de P.v.d.A. straks verlies aan Groen Links? Het is allemaal nog een open boek.
Prof. Couwenberg schreef zeven jaar geleden, dat ‘de politieke strijd niet meer gaat om de keuze tussen de oude ideologieën, maar om de richtgeving en de vormgeving van het beleid’. Niet alleen een interessante stelling, maar vooral een juiste. Want hierover zal het bij alle principiële uitgangspunten ten spijt, toch gaan: staatsschuld, financieringstekort, werkgelegenheid, milieubeheer, onderwijs, gezondheidszorg, defensielasten e.d.
Daarover moeten afspraken worden gemaakt met inachtneming van alle partijprogramma's. Een kwestie van geven en nemen met het oog gericht op het huishoudboekje van de overheid.
Omdat de mogelijkheden de grenzen stellen.
Nogmaals, filosoferen over de uitslag op 6 september blijft riskant.
Geert GROOTHOFF