Eén van deze riviercontracten werd het contract ‘Kwaliteit voor de IJzer’. Stuwende kracht achter dit project was het Comité d'Aménagement Rural de la Flandre Occidentale (CARFO). CARFO is een vereniging van de plattelandsgemeenten in het achterland van Duinkerke die de problemen gemeenschappelijk wenst aan te pakken.
Binnen CARFO werden 4 werkgroepen opgericht rond de volgende thema's: 1) de waterkwaliteit; 2) milieutoestand; 3) informatie; 4) Frans-Belgische samenwerking.
Ze hadden gezamenlijk als doel: 1) de waterkwaliteit te verbeteren; 2) te sensibiliseren en te informeren omtrent de doelstellingen van het contract; 3) landschapswaardering en toerisme te ontwikkelen; 4) rivieren te onderhouden en het vissen mogelijk te maken; 5) toezicht te houden op de rivieren, en de werking van het contract duurzaam te maken.
Een globale aanpak van bron tot monding stond dus centraal in dit project. Daar een rivier zich niet laat inpakken door grenzen, nam CARFO contact op met Samenlevingsopbouw Veurne-Diksmuide (SOVD). SOVD is een vereniging die inwoners uit de Westhoek wil stimuleren om zich actief in te zetten voor de ontwikkeling van hun buurt en streek. Centraal in de werking staat de plattelandsproblematiek. Deze vereniging wordt gedragen door vrijwilligers.
Aan Belgische zijde werd het project ‘Kwaliteit voor de IJzer’ voorgesteld aan de vele beleidsmensen, administraties en diensten die betrokken zijn bij de IJzer (provinciebestuur, maatschappijen voor waterzuivering en watervoorzieningen, gemeenten, polderbestuur, milieuraden en -verenigingen,...). Bij een eerste bijeenkomst van deze verschillende instanties in februari 1988 te Wormhout (Frans-Vlaanderen) stelde CARFO het ‘riviercontract’ voor. Dit werd positief onthaald en op een volgende ontmoeting in het najaar van 1988 werd afgesproken om een educatief programma op te starten. Dit resulteerde in een rondreizende tentoonstelling ‘IJzer-Yser’ die reeds voor de eerste keer aan het publiek werd voorgesteld op 25 maart 1989 te Nieuwpoort, ter gelegenheid van de openingszitting van de Frans-Vlaamse Veertiendaagse. De tentoonstelling zal verscheidene plaatsen in de Westhoek en Frans-Vlaanderen aandoen. Ze werd zo opgebouwd dat ze de bezoeker brengt van bron tot monding. Tijdens deze afvaart wordt ingegaan op de geschiedenis, de diverse functies en de problemen van de waterkwaliteit en - hoeveelheid van de IJzer. Naast de tentoonstelling is er ook een initiatief voorzien met het oog op de scholen. Elk land legt hierbij eigen klemtonen gezien de verschillen in het onderwijs. Wel zijn er verschillende uitwisselingsmomenten tussen Vlaanderen en Frankrijk op het gebied van onderwijs in verband met dit project. Aan Vlaamse zijde voorziet men in september '89 een lesbrief over het IJzerbekken en een leskoffer met werkboekje.
Verheugend is dat het project tevens twee keer de Vlaamse en Franse administratieve diensten, bevoegd voor water, samenbracht. De wetgevingen werden toegelicht en uitvoerig besproken. Een aantal knelpunten werd een eerste maal doorgenomen, en een eerste afspraak werd gemaakt. Zo te zien zet het aanvankelijk beperkte initiatief aan tot initiatieven op hoog niveau.
Een vlotte samenwerking rond de gemeenschappelijke Frans-Vlaamse aanpak van de IJzerproblematiek is er nog niet. Aan Franse zijde zijn alle voorwaarden vervuld om tot zo'n samenwerking te komen. In Vlaanderen zoekt men nog naar een officiële gesprekspartner. SOVD speelt in afwachting coördinator. Het is aan de inwoners van de Westhoek om in dit project te blijven geloven, aan de officiële deelnemers om hun verantwoordelijkheid te nemen.
Verdere informatie in verband met tentoonstelling, brochure of lespakket kan verkregen worden bij: Samenlevingsopbouw Veurne-Diksmuide, lepersesteenweg 56, B-8178 Woumen (Diksmuide), tel. (051) 54 51 97 (vanuit Nederland: 09/32/51 54 51 97).
Filip BOURY,
stafmedewerker Samenlevingsopbouw
Veurne-Diksmuide.