| |
Verkeer
Sidmar koopt 100.000 ton ijzer in Duinkerke
Het Vlaamse staalbedrijf Sidmar heeft bij het Franse Solec (Usinor) in Duinkerke 100.000 ton vloeibaar ruw ijzer gekocht. Deze lading zal in de komende zes maanden op een temperatuur van 1.400 graden in een soort reuzen-thermosflessen per spoor naar Gent worden gebracht.
Sidmar legt vanaf februari een hoogoven stil omdat deze moet worden hersteld en de capaciteit verhoogd. Voor Sidmar was het van vitaal belang dat het - op een moment van hoogconjunctuur in de staalnijverheid - verder kon worden bevoorraad om de huidige produktie te kunnen aanhouden.
Voor de Belgische Spoorwegen (NMBS) is dit een belangrijk order, omdat de maatschappij hierin onder meer een middel ziet om de betekenis van het enige Vlaamse grensstation met Frankrijk te herzien. Het voor het goederenvervoer gesloten station Adinkerke wordt naar aanleiding van het Sidmartransport opnieuw opengesteld. De NMBS koppelt dit dossier ook aan haar inspanningen om het sinds deze zomer rijdende toeristisch treintje tussen De Panne en Duinkerke in stand te houden. De NMBS wil er daguitstapjes tegen aanlokkelijke prijzen organiseren in het kader van de revalorisatie van de Westhoek. Voorts is dit reizigerstraject niet zonder belang omdat Duinkerke een SST-station wordt.
De herwaardering van het eindstation Adinkerke stuitte van Waalse zijde steeds op weerstand. Daar geeft men de voorkeur aan de grensovergang in Moeskroen. Als gevolg van de Vlaams-Waalse tegenstellingen had het heel wat voeten in de aarde om de Franse Spoorwegen ervan te overtuigen het grensstation van Adinkerke te heropenen om één klant van de NMBS ter wille te zijn. De SNCF wilde aanvankelijk enkel via de grensovergang Moeskroen vloeibaar gietijzer naar België vervoeren. Dank zij de Sidmarorder besliste men in Parijs de situatie toch te herzien.
| |
Smit-Kroes erelid Gentse havengemeenschap
Tijdens een academische zitting op 12 januari in de Sint-Pietersabdij werden mevrouw Neelie Smit-Kroes, de Nederlandse minister van Verkeer en Waterstaat, en Lars Malmros, gewezen afgevaardigd-bestuurder van Volvo Europa gepromoveerd tot ereleden van de Gentse Havengemeenschap. De zitting had plaats in een herdenkingsplechtigheid naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de opening op 19 december 1968 van de nieuwe westsluis in Terneuzen en het vernieuwde kanaal. Bij die plechtigheid waren koning Boudewijn en de toenmalige koningin Juliana aanwezig.
| |
Telefoneren goedkoper
Nederlanders die een familielid of kennis in België hebben, kunnen zich via hen laten aansluiten op het Belgisch telefoonnet om zo goedkoper met de autotelefoon overweg te kunnen. Dat heeft een bedrijf uit Maarsbergen ontdekt. Dit bedrijf, Orbion, regelt voor Nederlanders een complete Belgische autotelefoon-uitrusting, inclusief net-aansluiting, waarmee de gebruikers profiteren van het gemiddelde Belgische tarief van 9 frank per minuut. In Nederland bedraagt het gemiddelde tarief ruim een gulden per minuut. Een woordvoerder van de Nederlandse PTT zei dat het onmogelijk is in Nederland gebruik te maken van het Belgische telefoonnet, maar bij Orbion beweert men lachend er zelf dagelijks van te profiteren.
| |
Vliegveld Beek
Ook al constateren diverse bevoegde instanties dat de overheid fout zit met de nachtvluchten en de uitbreidingsplannen van het vliegveld te Beek, de nachtelijke bedrijvigheid gaat gewoon door. Een en ander bewijst eens te meer hoe groot de feitelijke en zelfs juridische ongelijkheid is in geschillen waar de overheid door de burger ter verantwoording wordt geroepen. Tot dit besluit komt de Maastrichtse hoogleraar publiekrecht prof. mr. A.Q.C. Tak, in het Nederlands Juristenblad. Dat de lawaaihinder de gezondheid van de omwonenden schaadt, is volgens Tak een inbreuk op de mensenrechten.
| |
Trein Heerlen-Aken
Als de buursteden Heerlen en Aken in hetzelfde land zouden liggen, hadden zij al lang een treinverbinding gehad. Nu ze door een grens van elkaar gescheiden zijn, is dit niet het geval.
Dit verklaarde Europarlementslid P.A.M. Cornelissen op 11 november in Heerlen toen hij met enkele politici uit Nederland en de Bondsrepubliek Duitsland deelnam aan een rit per dieseltrein van Heerlen naar Aken. De reis vormde een onderdeel van de actie ‘schoon op de weg’ van de Landelijke Vereniging Milieudefensie en van de Provinciale Milieufederatie Limburg. Het Nederlandse intercity-treinnet moet via Heerlen gekoppeld worden aan het West-duitse spoorwegnet en via Maastricht aan het Belgische, meent Cornelissen.
Ir. H. Vijverberg van de Milieufederatie Limburg merkte daarnaast op dat het in- | |
| |
temationale autoverkeer vanuit Zuid-Limburg over een uitstekende infrastructuur beschikt, maar dat het met het openbaar vervoer slecht is gesteld. Limburgse pendelaars naar de Bondsrepubliek Duitsland zijn op die manier gedwongen hun auto te blijven gebruiken.
De raadsfractie van de Groenen in Aken becijferde dat de treinverbinding Heerlen-Aken slechts 3,5 miljoen gulden per jaar kost. Bij veertig reizigers per rit is de lijn al kostendekkend.
| |
Havens
Op 9 december 1988 werd door de vzw Oostendse Havengemeenschap te Oostende een symposium georganiseerd over de toekomst van de Vlaamse havens.
In de referaten werd niet alleen gewezen op de noodzaak van een betere samenwerking tussen de Vlaamse havens (Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende) onderling, maar ook op het belang van een goede verstandhouding met Nederland (Rotterdam). Tevens werd gewezen op de gevolgen van de Europese eenwording, de Kanaaltunnel, de Vaste Oeververbinding over de Westerschelde en de Rijn-Donauverbinding.
| |
Devroe boos
Op het jaarlijkse feestmaal van de Antwerpse expediteurs (VEA) op 9 december haalde schepen Jan Devroe zwaar uit naar Nederland, dat zich ‘op een handige en compromisloze manier blijft verzetten tegen een voor de Antwerpse haven noodzakelijke uitbaggering van de Schelde’. Nederland doet dat volgens de schepen ‘vanuit een kortzichtig, misbegrepen eigenbelang’. Dat het dossier van de Waterverdragen muurvast zit, is volgens Devroe de schuld van Nederland en uit protest heeft het Antwerpse havenbestuur besloten niet deel te nemen aan de viering, halfweg december te Brussel, van 30 jaar Benelux.
| |
Internationale treinverbinding
In het oktober-novembernummer 1988 van zijn tijdschrift Nieuw Klimaat, pleit het Verbond van Vlaams Overheidspersoneel (VVO) voor een snellere en frequentere verbinding tussen Brussel en Amsterdam. ‘De huidige verbinding biedt een goed zitcomfort maar is een echte internationale stoptrein. Zonder verbetering van het spoor kan er bijna een half uur van af tussen deze twee steden. De bezetting is zodanig dat er gerust kan verdubbeld worden. Door die dan te binden aan de verbinding Brussel-Parijs, die trouwens ook wel iets sneller kan, ontstaat een uurverbinding tussen Parijs en Amsterdam, die in Brussel-Zuid aansluiting kan geven op een uurverbinding Oostende-Keulen.’ Het VVO verheugt er zich over dat ook de Europese Federatie van Verenigingen van Verbruikers van Openbaar Vervoer onlangs pleitte voor snellere en vlottere internationale treinverbindingen. Dit kan nu reeds worden verwezenlijkt, zonder TGV.
Wat VVO in de toekomst ook kan opnemen in zijn aanbevelingen, is dat de trein Oostende-Roosendaal beter wat comfortabeler zou worden (lezen, laat staan schrijven, is in deze trein onmogelijk door de slechte vering) en dat de treinen richting Den Haag-Amsterdam in Roosendaal moeten wachten op de trein uit Oostende. De ervaring leert dat je als reiziger vaak deze aansluiting (er is een marge van 5 minuten) mist.
| |
KLM en Sabena
De voorgenomen samenwerking tussen KLM en Sabena, aangevuld met andere Europese partners, blijkt er toch te zullen komen, ondanks tegenkanting van Waalse zijde. Dit werd o.m. bevestigd door Sabena-baas Carlos van Rafelghem, die op 27 oktober 1988 te gast was bij de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel te Rotterdam. De KLM is met 75 vliegtuigen en 6,6 miljoen vervoerde passagiers in 1987 groter dan Sabena, die ‘slechts’ 41 toestellen en 2,3 miljoen passagiers telt.
| |
Rem Koolhaas in Lille
De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft van de Noordfranse gemeente Lille (Rijsel) opdracht gekregen een plan te ontwerpen voor de herbouw en ontwikkeling van een bestaand stadsdeel.
Rondom een nieuw station voor de TGV-spoorlijnen Parijs-Londen (via de Kanaaltunnel) en Parijs-Brussel zal Koolhaas in fasen een ‘geïntegreerd stadsplan’ ontwerpen met een oppervlakte van 70 hectare.
| |
België en Nederland tegen Duitse tol
Minister Jean-Luc Dehaene van Verkeerswezen en zijn Nederlandse collega Neelie Smit-Kroes, vinden het plan van de regering van de Bondsrepubliek Duitsland om op 1 januari 1990 een tolheffing in te voeren voor de vrachtwagens die van de West-duitse wegen gebruik maken, onaanvaardbaar. De bewindslieden betreuren het ten zeerste dat eenzijdige maatregelen worden overwogen voor gezamenlijke EG-vervoersvraagstukken. Beide ministers verzoeken hun Duitse collega Warnke van zijn plannen af te zien, zoals België dat in 1987 heeft gedaan. De Belgische regering plande dat jaar de invoering van een autowegentaks. Dehaene en Smit-Kroes hebben afgesproken over de kwestie alle eventuele verdere stappen onderling af te spreken en uit te voeren.
| |
Startbaan Beek verdaagd
De aanleg van een nieuwe startbaan voor de luchthaven Zuid-Limburg in het Nederlandse Beek is voor onbepaalde tijd verdaagd. Dat heeft minister Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat meegedeeld. De minister schrijft het uitstel toe aan het uitblijven van overeenstemming met België en West-Duitsland over het gebruik van hun luchtruim.
| |
Flitstrein
In oktober 1988 bevestigden de ministers van Verkeer uit de betrokken landen te Frankfurt hun engagement om het SST-project tegen 1993 te realiseren. Wel kon men het nog niet volledig eens worden over de financiering en de exploitatie. Ook werd al duidelijk dat een volledig nieuwe lijn tussen Amsterdam en Brussel uitgesloten lijkt. Tussen Rijsel en Brussel zou er een nieuwe spoorlijn komen, waarop 300 km per kan gehaald worden. Voor de lijn naar Nederland zou het bestaande spoor verbeterd worden. Tussen Berchem en Antwerpen zou een tunnelverbinding worden gerealiseerd, met een ondergronds station te Antwerpen Centraal. Van de grens tot Rotterdam zou er wel een nieuwe lijn worden gebouwd. De rentabiliteit zou in Frankrijk 10,6 t.h., in West-Duitsland 7,3 t.h., in België 3,2 t.h.
| |
| |
en in Nederland 1,8 t.h. bedragen. Gedeputeerde Staten van Brabant betreurden ondertussen dat België geen nieuwe SST-spoorlijn wil aanleggen langs de A-16 (Antwerpen-Rotterdam).
|
|