van bij ons, in het hartje van Europa, een voorstel uitgegaan waarop enthousiast gereageerd is door de Finnen, de Zweden, de Noren, de Denen, de Nederlanders, de leren, de Zwitsers, de Oostenrijkers, de Portugezen en de Grieken. De omroepen van die landen hebben elkaar gevonden in een vrij losse, eenvoudige structuur, waarvan de administratie tot het uiterste minimum beperkt is. Op 9 februari 1988 hebben de directeurs-generaal van de betrokken omroepen, op initiatief van BRT en RTBF, in aansluiting op een vergadering van de Europese Radio Unie in Genève de principiële beslissing tot samenwerking genomen en in juni werd in Antwerpen de eerste werkvergadering gehouden.
Daar in Antwerpen is DAVID boven de doopvont gehouden. De naam DAVID staat voor Development of the Audiovisual Identity van de omroepen van de kleinere cultuurgebieden van Europa. DAVID is inderdaad klein in vergelijking met de Goliaths van de mediawereld. Maar in tegenstelling tot de bijbelse DAVID wil deze kleine DAVID van de omroepen niet tegen de Goliaths van de mediawereld vechten, hij wil ze niet van zich afhouden, hij wil ze niet uitschakelen, maar hij wil wel zijn eigen plaats tussen de groten opeisen en verdedigen.
In de maand november kwamen de leden van DAVID weer bijeen, deze keer in Luik. Daar werd hun programma verder geconcretiseerd. Het is een programma dat in een paar woorden samengevat kan worden: coproduktie, copromotie en cofinanciering. De bescheiden omroepen zullen hun bescheiden middelen samenleggen om elkaars hoogwaardige programma's mogelijk te maken, onder elkaar uit te wisselen, in andere talen ter beschikking te stellen en samen op de internationale markt aan te bieden. In plaats van op de MIP in Cannes te gaan staan met 10 of 12 kleine verkoopsstandjes, die in het niet verdwijnen vergeleken bij de groten, wil DAVID voortaan met één gemeenschappelijke, degelijke en grote verkoopsstand uitpakken, die de vergelijking met de anderen rustig kan doorstaan. Dat is één voorbeeld van mogelijke samenwerking.
De initiatiefnemers en de eerste leden rekenen op het succes van deze onderneming. Sympathisanten melden zich aan om mee te doen: Joegoslavië en Cyprus staan te wachten. DAVID wil de diversiteit van Europa niet beperken tot 5 groten. Europa moet een echte ‘Vielfalt in der Einheit’ zijn. Onze culturele identiteit is ook een stuk van de rijkdom van Europa. Vlaanderen en Nederland mogen die rijkdom ook via de televisie uitdragen.
Men kan ons geen chauvinisme verwijten. Chauvinisme ligt niet in onze aard. Integendeel. Wij hebben al
De Vlaamse en Nederlandse omroepen samen sterker in Europa.
te zeer de neiging het licht van onze eigen cultuur onder de korenmaat te zetten. Dat mag niet als wij de veelzijdigheid van het Europese erfgoed in deze televisietijd niet tekort willen doen.
Wat ik zei, is, gezien vanuit een Vlaamse invalshoek, het standpunt van de Vlaamse televisie, maar ik kan natuurlijk niet anders zien dan in samenhang met Nederland, omdat de Vlamingen met de Nederlanders nu eenmaal die cultuurgemeenschap van 20 miljoen Nederlandssprekenden vormen, die Europa heelwat te bieden heeft. Met haar bescheiden middelen en in goede verstandhouding met de Nederlandse omroep, wil de Vlaamse televisie daar alvast toe bijdragen.
Cas GOOSSENS,
administrateur-generaal BRT