Spoorlijn De Panne-Duinkerke becijferd
Het was een buiïge dag, de 3e juli 1988, toen na 30 lange jaren het spoorvak Duinkerke-De Panne opnieuw voor het reizigersverkeer werd geopend. Prominenten uit West- en Frans-Vlaanderen toonden zich dié dag uiterst opgetogen over het herboren initiatief. Lofuitingen allerhande werden geformuleerd aan het adres van de initiatiefnemers uit de politieke en vooral toeristische wereld.
Het enthousiasme werd evenwel lichtjes getemperd toen NMBS-gewestdirecteur Lammertijn in het station van De Panne de toehoorders erop attendeerde dat het in het keurslijf van de overheidsbezuinigingen gewrongen openbaar vervoer zich jammer genoeg niet meer de luxe kan veroorloven weinig rendabele projecten, hoe lovenswaardig deze ook mogen zijn, onvoorwaardelijk te blijven steunen.
De cijfers van de exploitatiedagen (zonen feestdagen) gedurende de maanden juli en augustus 1988 stemmen echter tot een gematigd optimisme. In totaal reisden 2.481 personen tussen De Panne en Duinkerke. Te Duinkerke stapten 1.408 Franse reizigers op de trein om, via Rosendael, Leffrinkhoeke, Zuydcoote en Bray-Dunes, het station van Adinkerke-De Panne te bereiken na een uurtje gemoedelijk sporen. Aan West-Vlaamse zijde stapten 1.073 reizigers op de trein, die langs de fraaie duinengordel van het Westhoek-reservaat in de Panne en de niet minder fraaie - want woestere - duinen van Bray-Dunes en Zuydcoote, tussen de achtertuinen van de Duinkerkse voorsteden met zijn huizenrijen afgewisseld met HLM's de stad van Jan Bart binnenreed.
Bij dit alles horen enkele kanttekeningen. Het initiatief liep uitsluitend op de zon- en feestdagen van juli en augustus. Mooi weer gold als de reisstimulans bij uitstek. Het koude weer van zondag 17 juli 1988 zette weinig dagjesmensen aan om een toeristische uitstap over de grens te ondernemen; tijdens de twee heen- en de twee terugritten werden nauwelijks 88 reizigers geregistreerd. Op 7 augustus 1988 bij schitterend weer klom het reizigersaantal tot 475. Tevens noteerde men die dag een verdubbeling van het aantal te Adinkerke-De Panne opgestapte reizigers. Daags voordien wijdde de BRT-immers een deel van het druk bekeken ‘Boeketje Vlaanderen’ aan de spoorlijn Duinkerke-De Panne, m.a.w. het impact van radio en televisie valt niet te versmaden.
Een topper uit de reeks is het weekeinde van 14 en 15 juli 1988. Frankrijks nationale feestdag viel in 1988 op een zaterdag, waardoor het mogelijk werd een weekeinde uit te testen. Er spoorden 673 personen