Discriminatie grensarbeiders inzake kinderbijslag
Een verkapte vorm van discriminatie, zo heeft EG-commissaris Marin de behandeling van de Belgische grensarbeiders door Nederland genoemd i.v.m. de kinderbijslag voor schoolverlaters. Aan de grensarbeiders wordt sinds jaar en dag kinderbijslag geweigerd voor het vierde kwartaal van het jaar waarin hun kind de school verlaat. De Nederlandse Raden van Arbeid hebben tot nog toe altijd gesteld dat de grensarbeiders geen recht hebben op die kinderbijslag, omdat hun kinderen niet in Nederland wonen. Alleen de Eindhovense raad betaalde, op voorwaarde dat de betrokken Belgische kinderen vóór 1 oktober in een Nederlands Gewestelijk Arbeidsbureau ingeschreven waren.
Alles samen gaat het om zeer veel geld dat de Belgische arbeiders in Nederland hebben moeten derven, aldus Maurice Deraeve van de Christelijke Centrale voor Grensarbeiders in Hasselt. Zeker als die kinderen hogere studies hebben gedaan: dan gaat het vaak over dubbel tot drievoudig kindergeld.
Nadat besprekingen op allerlei niveaus geen resultaat opleverden, bracht de Centrale het probleem geruime tijd geleden ter sprake bij de Europarlementsleden Marijke van Hemeldonck en Bert Croux. Zij ondervroegen daarover EG-commissaris Marin. Die stelde na een bijkomend onderzoek dat Nederland deze kinderbijslag dient te betalen, zelf als het kind bij de Belgische RVA is ingeschreven, omdat dit moest gelijkgesteld worden met een inschrijving bij een GAB in Nederland.
De commissaris dreigt er zelfs mee een proces te beginnen voor het Europese Hof van Justitie indien Nederland niet tot andere gevoelens komt. Volgens Deraeve is het niet zeker dat het zover zal komen, omdat Nederland een veroordeling zal proberen te voorkomen.
Deraeve stelt verder dat, eens deze zaak geregeld, mogelijk ook bij de Belgische overheid moet aangeklopt worden. De wachttijd van de Belgische afgestudeerden verstrijkt nl. niet met het vierde kwartaal, maar ten vroegste eind januari. Dat is een bijkomende discriminatie.
Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek werkten er einde maart 1987, 16.006 Belgen in Nederland. Van hen wonen er 10.373 in Limburg, 2.894 in Turnhout, 1.058 in het Gentse, 671 in het Antwerpse en 452 in het Waasland.