Nederlandse staat kan artikel 19 daar niet worden ingeroepen. Lanaken en ook de gemeenten Rekem, Neerharen, Gellik en Veltwezelt, liggen binnen de ‘contourlijnen’ van de nieuwe landingsstrip. Dit betekent dat de vliegtuigen die in Beek landen boven de Vlaamse gemeenten zullen opstijgen en dat zal voor de nodige lawaaihinder zorgen. Uit een studie van het Instituut voor Preventieve Geneeskunde van de Universiteit van Groningen is inmiddels gebleken dat dit in dergeljike gevallen een nadelige invloed op de gezondheid van de bewoners zal hebben. Zware straalvliegtuigen veroorzaken, binnen de contourlijnen, immers een geluid van om en bij de 80 decibel. De eis van Lanaken werd eind april door de rechter onontvankelijk verklaard. Het probleem hoorde volgens hem niet thuis bij de rechter in kort geding, maar bij de administratieve rechter. In het vonnis wordt tevens aangestipt dat Lanaken eventueel in beroep kan gaan bij de Nederlandse Kroon.
Ook in Nederland bestaat protest tegen de expansie van het vliegveld. Daar is men echter op de eerste plaats bezorgd om de mogelijke verlenging van de bestaande noord-zuidbaan. Deze baan hindert immers de Nederlanders zelf, terwijl de oost-westbaan veeleer de Belgische buren hindert. Dit betekent dan ook weer niet dat de Nederlandse milieuverenigingen voor de aanleg van de oost-westbaan zijn, integendeel. Er bestaat trouwens overleg met de Vlaamse collega's.
De vereniging ‘Geen uitbreiding vliegveld Beek’, liet in mei beslag leggen op de tegoeden van de Staat bij de Nederlandsche Bank voor een bedrag van 31,9 miljoen gulden. Half juni werd dit beslag door de president van de Amsterdamse rechtbank opgeheven, nadat de Staat had toegezegd de dwangsom te betalen als niet kan worden aangetoond dat de verplichting om de woningen rondom het vliegveld te isoleren, behoorlijk zijn nagekomen. De procedure daarvoor is inmiddels aanhangig gemaakt bij het Gerechtshof in Den Haag, dat de dwangsom van 100.000 gulden per dag had opgelegd.
De advocaat van de vereniging, mr. R. Bedaux, heeft direct na de uitspraak een nieuw kort geding aangekondigd, ditmaal tegen de Staat en de twee maatschappijen die 's nachts op Beek vliegen, XP en Emery. Daarin wordt de onmiddellijke stopzetting van alle nachtvluchten geëist. Volgens Bedaux heeft de Staat vorige week zelf toegegeven niet te willen voldoen aan de voorwaarden die de rechter heeft gesteld aan de rechtmatigheid van de nachtvluchtenregeling. Uit een recent onderzoek van de Heidemij is gebleken dat buiten de 1400 woningen die tot nu toe zijn geïsoleerd, er nog eens 970 extra én een verpleeginrichting moeten worden bewerkt. Minister Smit-Kroes heeft laten weten dat zij voor een aanvullend isolatieprogramma geen geld over heeft. Voor de Limburgse gedeputeerde Mastenbroek is de zaak echter simpel: als een gigantisch isolatieprogramma de oplossing biedt, dan moet dat maar worden uitgevoerd.
De Provinciale Staten van Limburg hebben een motie aangenomen, waarin er bij het kabinet op wordt aangedrongen haast te maken met het besluit over de aanleg van de nieuwe oost-westbaan. Deze baan zou de geluidoverlast van de huidige noordzuidbaan grotendeels wegnemen. De aanwijzing had voor 1 mei moeten geschieden, maar Smit-Kroes heeft de provincie laten weten dat het besluit zeker niet voor 1 september te verwachten is. De Eerste Kamer is nog niet klaar met de behandeling van het Structuurschema Burgerluchtvaartterreinen en bovendien is nog overleg gaande met de Belgische regering over grensoverschrijdende milieu-effecten van de nieuwe baan.
Uit een in Utrecht gepubliceerd rapport, opgesteld in opdracht van de Landelijke Commissie voor de Milieu-Effectrapportage, blijkt dat de aanleg van de nieuwe oost-westbaan voor 70.000 mensen geluidshinder zal meebrengen.
Het hoofd van de luchtverkeersleiding op het vliegveld, J. van Londen, liet zich inmiddels ontvallen dat volgens hem het luchtruim boven Zuid-Limburg al zo vol is, dat de aanleg van de nieuwe baan geen zin heeft. Anderzijds is het wel zo dat het vliegveld een stormachtige groei doormaakt: het eerste half jaar van 1988 zijn er vijftig procent meer passagiers vervoerd dan het jaar daarvoor. Na Schiphol is Beek de tweede luchthaven van Nederland op het gebied van het goederenvervoer (ook 's nachts).
Toen de gouverneur van Belgisch Limburg onlangs zijn ambtsjubileum vierde - bericht ons NRC Handelsblad - zei zijn Nederlandse collega dr. J. Kremers dat ze in België niet zo moesten zeuren over dat vliegtuigkabaal. Wijzend op de recente vestigingen van DSM en de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek in Belgisch Limburg, zei hij: ‘Die gunnen we jullie toch ook. Bovendien stoppen de voordelen van de luchthaven niet bij de grens van onze beide provincies. (...) Ik ben zo vrij uw negatieve reacties als erg kortzichtig te bestempelen. U zou zich wat royaler moeten opstellen’.