Het bureau voor Belgische zaken in Breda
Duivel-doet-al voor grensproblemen in de sociale verzekering
Ontstaan
Lang vóór de Tweede Wereldoorlog voelde men in Nederland de behoefte aan een centraal punt in verband met de contacten met België op het terrein van de sociale verzekeringswetgeving. Het gevolg hiervan was dat de Raad van Arbeid Breda in 1934 als bemiddelingsraad werd aangewezen voor de werkzaamheden voortvloeiende uit het tussen België en Nederland in 1931 gesloten Verdrag inzake de invaliditeitsen ouderdomsverzekering. In 1939 werd de benaming ‘Bemiddelingsraad’ vervangen door de naam ‘Bureau voor uitvoering van het Nederlands-Belgisch Tractaat’. Ingevolge het Koninklijk Besluit van 29 juni 1947 (Staatsblad H 183), waarbij de mogelijkheid tot uitbetaling van kinderbijslag aan in België wonenden werd geopend, werd besloten in beide landen een Centraal orgaan aan te wijzen. Voor Nederland werd dit het ‘Bureau voor Belgische Zaken der Vereeniging van Raden van Arbeid’. Deze benaming werd officieel vastgelegd in diverse technische akkoorden, gesloten ter uitvoering van het Algemeen Verdrag inzake de sociale verzekering van 29 augustus 1947 tussen België en Nederland. In bedoelde akkoorden werden diverse taken aan het Bureau toevertrouwd.
Door het in werking treden van de Organisatiewet Sociale Verzekering hield per 1 januari 1952 voor de Raden van Arbeid de bemoeienis op met de uitvoering van de
Het bureau voor Belgische Zaken in Breda
Ziektewet en de Kinderbijslagwetten. Hierdoor groeide de noodzaak om de status van het Bureau, dat juist met die wetten het meest te maken had, te herzien. In 1954 werd dan door de Federatie van Bedrijfsverenigingen, de Vereniging van Raden van Arbeid en de Rijksverzekeringsbank, thans de Sociale Verzekeringsbank geheten, de Stichting ‘Bureau voor Belgische Zaken, de sociale verzekering betreffende’ in het leven geroepen. Hierdoor werd het reeds sedert 1934 bij de Raad van Arbeid te Breda gevestigde centrale bureau voor de contacten met België een bredere basis en een duidelijk profiel gegeven.
Wegens samenvoeging van de Sociale Verzekeringsbank en de Raden van Arbeid tot een concern genaamd Sociale Verzekeringsbank werd de bestaande Stichting per 1 april '88 omgevormd tot een Stichting waarin naast de Sociale Verzekeringsbank en de Federatie van Bedrijfsverenigingen ook de Ziekenfondsraad participeert. Waren tot dan toe de banden met de Ziekenfondsraad al nauw, door de statutenwijziging per 1 april 1988 werd nog eens extra benadrukt dat het Bureau voor Belgische Zaken een exponent is van alle uitvoeringsorganen in Nederland. Immers, de drie in het bestuur van BBZ vertegenwoordigde Nederlandse Sociale Verzekeringsorganen zijn centrale en overkoepelende instellingen, die in feite het gehele uitvoeringswezen van de Sociale Verzekeringswetgeving in Nederland vertegenwoordigen.
In het verleden zijn pogingen aangewend om de Stichting Bureau voor Belgische Zaken, verder te noemen B.B.Z., te bilateraliseren. Men wilde er een Belgisch-Nederlands bureau van maken. Er was ook al een globale blauwdruk voor die structuur. Er werd gedacht aan een Belgisch-Nederlands bestuur. Deze grensoverschrijdende overbruggingspoging is kennelijk politiek niet haalbaar gebleken.
De leiding berust thans bij Mevrouw Mr. A. Oudkerk, tevens directeur van het districtskantoor Breda van de Sociale Verzekeringsbank, die door het bestuur van de Stichting als directeur werd aangewezen. Bij B.B.Z. zijn thans 32 personeelsleden werkzaam. Het Bureau van de Stichting B.B.Z. is gevestigd in het gebouw van de Sociale Verzekeringsbank, distrikt Breda, aan het adres Markendaalseweg 35.