verlagend, de ontmoetingen waren er immers al, en de aanwezigheid van een burgemeester, wethouder of schepen bij dergelijke manifestaties heeft meer het karakter van randversiering; en zo hoort het ook... op gezette tijden. Toch, het jaarlijks terugkerende Oud-Limburgse Schuttersfeest van beide Limburgen bijvoorbeeld, dat telkens zo'n 50.000 bezoekers trekt, bevordert het levend houden van de grensoverschrijdende samenwerking meer dan welke formele regeling dan ook mogelijk maakt.
Voor de internationale samenwerking hoeft in Limburg eigenlijk geen propaganda gemaakt te worden. Ze bestond hier al lang voordat de term Europese Gemeenschap zijn intrede deed. Met deze feitelijke constatering is het geenszins mijn bedoeling aan te geven, dat in Limburg geen behoefte zou bestaan aan een formele Benelux-overeenkomst over grensoverschrijdende samenwerking. Integendeel, in Limburg wordt dit ervaren als een welkome aanvulling op hetgeen vanzelf gegroeid is en later uitgebouwd is en waarbij met name de provincie een belangrijke initiërende rol heeft vervuld.
Alweer enige tijd geleden is onder leiding van de griffies van de beide provincies Limburg een inventarisatie opgesteld van onderwerpen welke voor een gemeenschappelijke behartiging door de provincies, de gewesten, de gemeenten of de waterschappen, in aanmerking kunnen komen.
Wat milieu betreft, zouden de autoriteiten elkaar aan weerszijden van de grens vooraf in kennis moeten stellen van nieuwe onwikkelingen en beleidsvoornemens, vergunningsverleningen e.d.
Tussen het College van Gedeputeerde Staten en de Bestendige Deputatie is hierover reeds een conceptovereenkomst opgesteld, welke ondertekend kan worden zodra de Benelux-overeenkomst is geratificeerd. Om tot de sanering van bepaalde waterlopen te komen, wordt voorgesteld gezamenlijke oplossingen na te streven voor waterkwaliteits- en kwantiteitsproblemen.
Tevens zou een gezamenlijke studie naar de grondwaterproblematiek verricht moeten worden.
Inzake welzijn en volksgezondheid zouden er afspraken moeten komen met betrekking tot het ambulance-vervoer. Ook samenwerking inzake de basisgezondheidszorg en een gemeenschappelijke aanpak van de verslavingsproblematiek zijn nodig.
Op het gebied van toerisme en verkeer moet de gemeenschappelijke aanleg van wandel- en fiets- en verkeersroutes bevorderd worden.
Wat rampenbestrijding betreft zouden wederzijdse alarmering en wederzijdse assistentie bij rampen en ongevallen eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn.
Ik wijs in dit verband ook op de Overeenkomst van 14 november 1984 tussen België en Nederland, de overeenkomst inzake wederzijdse bijstandsverlening bij het bestrijden van rampen en ongevallen, die in artikel 12 ook grensoverschrijdende samenwerking tussen lokale overheden mogelijk maakt. Door Stramproy en Kinrooi wordt daar al sedert 1985 op ingespeeld.
Inzake nutsbedrijven zijn er nu reeds situaties waarbij grensoverschrijdende energielevering plaatsvindt. Na ratificatie kunnen deze afspraken worden geformaliseerd.
Grenspalen te Maaseik (links) en te Maastricht (rechts); bij dezelfde leverancier besteld?