route, de Smokkelroute, en in Sluis tot overleg over een toeristisch fietspad langs de kust. Sluis heeft in de informele sfeer veel overleg met de gemeente Knokke-Heist over toeristische aangelegenheden. En Aardenburg heeft dat met de gemeente Damme.
Maar hoe dan ook, wat men ook doet, formeel is er maar bar weinig geregeld. ‘We doen het wel onder een pilsje’, kreeg ik te horen bij een van de gemeenten. In feite is dat ook de ervaring in Sas van Gent. Namelijk dat je in een gesprek onder een kopje koffie of een pilsje, zonder dat er nu direct overeenkomsten moeten worden getekend, vaak veel verder komt. Wat is dan wel formeel geregeld?
In de gemeente Sluis heeft men te maken met een natuurgebied - Het Zwin - dat grensoverschrijdend is. En daar is dan een regeling waarbij de Commissaris van de Koningin en de Gouverneur waken over het wel en wee van het gebied en waarbij is vastgelegd wie er in actie komt bij welke verstoring of calamiteit in dit natuurgebied.
Aardenburg wist mij te vertellen dat men al een eind op streek is met vaste afspraken over het gebruik en bruikleen van materieel van de brandweer van Aardenburg en Maldegem over en weer.
Ook elders in deze streek wordt brandweerhulp over en weer geboden zonder financieel beding: dus zonder verdere verrekeningen en ook zonder verzekering. Dan is eigenlijk het lijstje al afgelopen. Behalve dan dat het zeer vermeldenswaard is dat in Sas van Gent sprake is van gestructureerd gecoördineerd bejaardenwerk. Dat is een constructie van enerzijds een stichting aan Nederlandse kant en een vereniging aan Belgische kant. Die zijn op een gegeven moment tegelijkertijd opgericht en een overeenkomstclausule is tussen beide ingebouwd. De hele procedure om hiertoe te komen, was lang en ingewikkeld en is tot op heden nog niet nagevolgd. Aan de wortel ervan lag het feit dat met name de gemeente Sas van Gent te weinig bejaarden had om bepaalde welzijnszaken te kunnen uitvoeren. Samen met een buurgemeente in België waren er voldoende bejaarden om die activiteiten te kunnen gaan doen.
En hoe staat het dan overigens met de contacten als gemeentebestuur, het bespreken van zaken die eigen zijn aan de gemeente? Mij is gebleken dat men in Aardenburg het actiefst is. Elk kwartaal komt men bij toerbeurt bijeen met de gemeenten Maldegem, St.-Laureins en Damme. Men heeft dan vooral uitwisselingen op bestuurlijk gebied. Men praat over procedures en dergelijke. Zoals: ‘Dit is een probleem, hoe wordt dat bij jullie aangepakt?’ ‘Hoe kan dat een verlengde krijgen over de grens?’ Maar ook de gezelligheid wordt niet geschuwd en er is steeds een excursie naar een of ander bedrijf of instelling. Op waardige wijze wordt zo de bijeenkomst dan gesloten. Sluis heeft gestructureerd één keer per jaar contact met het gemeentebestuur van Knokke-Heist en daar heeft men het vooral over recreatiezaken. Maar, zegt men, de gezelligheid staat hierbij toch voorop. Met de buren Damme en Maldegem heeft men incidentele contacten. Hulst heeft incidentele contacten met vier buurgemeenten. Wel worden volgens afspraak de raadsstukken uitgewisseld en heeft men sinds 1978 een afspraak, ‘dat men elkaar bij calamiteiten wederzijds hulp zal verlenen’ (overigens zonder financiële regeling).
De overige gemeenten, Sas van Gent incluis, hebben - zonder vaste planning - incidenteel contacten met de gemeentebesturen van de buurgemeenten. Daar moet ik dan wel bij aantekenen dat over actuele concrete zaken regelmatig overleg is met één of meer leden van een gemeentebestuur of dat er ambtelijk