Overzicht
In twaalf korte hoofdstukken wordt in grote lijnen een overzicht gegeven van de geschiedenis van onze landen. Allereerst wordt noodzakelijke achtergrondinformatie verstrekt over het ontstaan van de Lage Landen. Vervolgens wordt de beïnvloeding nagegaan in het tijdperk dat Romeinen en Franken hier een voorname rol speelden. Tijdens het daarop volgende feodale tijdperk was er van enige samenhang tussen de verschillende ministaatjes nauwelijks sprake; die begon pas vorm te krijgen onder de hertogen van Bourgondië. Toch was het eerst tijdens het bewind van Keizer Karel V, dat die eenheid een staatkundig karakter ging krijgen. Hoe broos die echter was, bleek tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Die werd in 1648 wel afgesloten door de Vrede van Munster, maar volgens de schrijvers was het in werkelijkheid een vrede die geen vrede bracht, maar één van veranderde accenten in de internationale verhoudingen waarbinnen de rol van Spanje was uitgespeeld. In ‘Revolutie en herstel: 1780-1830’ worden de vijftig jaren onder de loep genomen, tijdens welke gebeurtenissen
hebben plaats gevonden waarvan de gevolgen tot op vandaag merkbaar zijn. De daarop volgende eeuw heeft de consolidatie te zien gegeven van de gevolgen van de in 1830 ontstane breuklijn. Van 1880 tot 1914 maken beide landen een periode van bloei door. In het hoofdstuk dat gewijd is aan de jaren 1914-1945 wordt aandacht besteed aan de dertigjarige Europese burgeroorlog waarin de Lage Landen tegen hun zin betrokken raakten. Het overzicht wordt afgesloten met een hoofdstuk waarin de belangrijkste zaken uit de na-oorlogse jaren de revue passeren.
Marten HEIDA
De Lage Landen (in Nederlandse, Franse, Duitse en Engelse uitgave) kost fl. 18 of 300 BF. Te bestellen bij: Stichting Ons Erfdeel, Murissonstraat 260, B-8530 Rekkem (B.); Rijvoortshoef 265, 4941 VJ Raamsdonksveer (Nl.).