Grens
Bouw walradarketen tussen zee en Antwerpen aangevat
Na heel wat onderhandelingen besloten België en Nederland de efficiëntie en de veiligheid te verhogen van de scheepvaart op de Schelde, van de open zee tot in de haven van Antwerpen. Van Oostende tot in de Scheldestad, over een afstand van 130 km, zullen 18 radarsensoren alle bewegingen van de schepen volgen. De werken werden op 15 maart in Zeebrugge op een symbolische wijze aangevat met het inwijden van een gedenksteen door minister van Verkeerswezen H. de Croo en zijn Nederlandse collega van Verkeer en Waterstaat, mevr. N. Smit-Kroes.
Het 3,4 miljard BF kostende project voorziet de bouw van onbemande radartorens in Oostende, Cadzand, Hoofdplaat, Prosperpolder, Liefkenshoek, Kruisschans, Zandvliet, Saeftinge, Waarde, Baarland, Vlissingen, Kaapduinen en Westkapelle. In Zeebrugge, Hansweert, Terneuzen, Vlissingen en Zandvliet komen bemande centrales. In Vlissingen wordt het Schelde-coördinatiecentrum gebouwd en radiopeilers worden voorzien in Haamstede, Zeebrugge en Oostende. De hoogte van de radarantennes bedraagt minimaal 25 m. De eerste radarpost wordt in Zeebrugge op de strekdam gebouwd. De hele walradarketen moet klaar zijn in 1990.
Er werkt al een beperkte radarketen op de Schelde en die wordt ook aangepast en geïntegreerd in het grotere project, dat een overzicht biedt van de verkeerssituatie op de hele Schelde en de toegangsroutes. Computers maken het mogelijk op het scherm het radarbeeld te projecteren op andere beelden zoals plattegronden.
De Schelde moet jaarlijks 60.000 scheepsbewegingen verwerken. De radarketen staat ten dienste van de Belgische en Nederlandse havens, die hun in- of uitvarende schepen naar de haven of naar open zee loodsen. Volgens directeur-generaal Van Craeynest van het Belgische ministerie van Verkeerswezen, moet werk gemaakt worden van de opleiding van het personeel dat de radarposten moet bedienen.
Minister Smit-Kroes vermeldde dat België 90 t.h. van de kosten voor de walradarketen draagt. Zij zei verheugd te zijn over de goede samenwerking en hoopte dat die ook tot stand kan komen voor andere problemen zoals dat van het Maaswater, de baggerwerken, enz.
Ook minister Decroo sprak zijn voldoening uit over de samenwerking en zei dat de walradar zal zorgen voor het sneller verhandelen van de goederen dank zij snellere scheepsbewegingen. Ook de veiligheid in het drukke scheepvaartverkeer wordt verhoogd, wat niet onbelangrijk is omdat heel wat schepen een gevaarlijke lading vervoeren.