Vervuiling IJzer
De Franse Westhoek luidt de noodklok over de verloedering van het IJzerbekken. De waterkwaliteit van de IJzer, daar niet meer dan een beekje van 3 à 4 meter breed, is de laatste jaren veel slechter geworden. Ook de landschapszorg heeft een flinke deuk gekregen. Sommigen maken zich hieromtrent geen zorgen. Het vuil goedje dat in beken en rivieren geloosd wordt, is toch voor de ‘Belgiquenaers’ bestemd, zo zeggen ze.
CARFO (Comité d'Aménagement Rural de Flandre Occidentale), een vzw voor streekontwikkeling, ziet het anders en lanceert een actieprogramma voor de herwaardering van het IJzerbekken. Ze klopte bij Samenlevingsopbouw Veurne-Diksmuide aan om ook aan deze kant van de ‘schreve’ iets te doen, want de Vlaamse IJzer is er zeker niet beter aan toe.
De IJzer ontspringt tussen de Noordfranse gemeenten Broxeele en Buyscheure en legt zowat 30 km af op Frans grondgebied. In Roesbrugge steekt de IJzer de grens over en leeft daar meteen op veel bredere voet om zowat 40 km verder te Nieuwpoort in zee uit te monden. Het IJzerbekken beslaat in Frankrijk zowat 38.100 ha en omvat 46 gemeenten van het arrondissement Duinkerke. Meer dan 30.000 bewoners leven er hoofdzakelijk van de landbouw. In dat bekken loopt een net van zowat 300 km riviertjes en beken, waarvan de IJzer de voornaamste is. In de laatste decennia is de waterkwaliteit zeer sterk achteruit gegaan. Ook op het vlak van het natuurbehoud en de landschapszorg kreeg de Franse IJzervlakte rake klappen.
Vorig jaar maakte de Braziliaans-Franse student Marcio Amazonas een studie over het IJzerbekken. Hieruit blijkt dat 65 pct. van de totale verontreiniging van de IJzer kan toegeschreven worden aan de varkenskwekerijen. 807 kwekerijen zijn goed voor 1 miljoen 250.000 varkens.
In het IJzerbekken is het huishoudelijk en industrieel afvalwater ongeveer voor de helft gezuiverd door gemeentelijke en private zuiveringsinstallaties. Alleen Steenvoorde scoort heel slecht. Er wordt aardig wat geloosd in de Heibeek, die na heel wat kronkels op Belgisch grondgebied in de IJzer vloeit. De landbouw is dan ook rechtstreeks of onrechtstreeks de grote vervuiler.
De verontreiniging door de totale varkensstapel in het IJzerbekken is vergelijkbaar aan die van 72.000 inwoners, terwijl de industrie ‘slechts’ evenveel vervuilt als 50.000 inwoners.
Bezorgd over waterkwaliteit, fauna en flora, alsook over het landschap, wil CARFO nu werken aan de herwaardering van het IJzerbekken. Geen gemakkelijke taak, zegt animator Serge Barrière: ‘De IJzer is eigendom van de oeverbewoners. Sedert '57 zijn ze wel samen met de betrokken gemeentebesturen verenigd in een intercommunale, die instaat voor het onderhoud van de IJzer en de zijrivieren. Iedereen die van ver of nabij betrokken is bij het IJzerbekken wordt nu rond de tafel gebracht om een globaal programma samen te stellen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een “contrat de rivière” met de overheid. Als het contract afgesloten wordt dan verbindt de overheid er zich toe om in een periode van vijf jaar 31 miljoen Franse fr. te besteden aan de herwaardering van het IJzerbekken’.
CARFO heeft vijf prioriteiten vastgelegd: het verbeteren van de waterkwaliteit, het sensibiliseren van de bevolking, het ontwikkelen van toeristische activiteiten, het onderhoud van de rivieren (en op peil houden van het visbestand) en het in dienst nemen van een ‘rivierwachter’, waardoor het programma op de voet kan gevolgd worden. Serge Barrière: ‘Wij willen 20 miljoen Franse fr. (140.000 miljoen BF), voorzien om de kwaliteit van het water op niveau 2 te brengen (er zijn 10 niveaus). Dit moet gerealiseerd worden door een geprogrammeerde operatie van collectieve en individuele waterzuivering’.
CARFO wil een geïntegreerd beheer van het IJzerbekken, waarbij het oplossen van de waterbouwkundige problemen, de verbetering van de biologische karakteristieken en het respect voor het landschap aandacht krijgen. De negatieve invloeden voor het natuurlijk milieu van zware waterbouwkundige werken (hercalibreren, herprofileren, buitensporige drainage...) mogen trouwens niet onderschat worden. Om al deze schadelijke elementen uit te schakelen is het informeren en sensibiliseren van de bevolking van groot belang. CARFO plant een rondreizende tentoonstelling, een perscampagne, een schoolproject, informatiedagen... Ook het bebossen van de IJzervlakte staat in het programma. Verder kunnen er van de bron tot aan de monding toeristische routes uitgestippeld worden, waarbij ook waterrecreatie aan bod komt. De IJzer overschrijdt hoe dan ook de Frans-Belgische grens. Vandaar dat CARFO meent dat de herwaardering van de IJzervlakte een probleem is van de twee landen. Het IJzerbekken is in Vlaanderen nog veel groter (111.950 ha) met heel wat meer bewoners (zowat 200.000). Serge Barrière ontdekte in Woumen (Diksmuide) Samenlevingsopbouw Veurne-Diksmuide, die aan deze kant van de grens de actie op gang wil brengen. Op dinsdag 9 februari was er op het kasteel ‘De Blankaart’ te Woumen alvast een eerste vergadering van de commissie ‘Yser/IJzer Franco-Belge’, waarin tal van Vlaamse en Franse instanties zetelen. Van Belgische zijde zijn er dat een 12-tal (BNRV, stadsbesturen Nieuwpoort, Diksmuide en Poperinge, provincie West-Vlaanderen, de Westvlaamse Vereniging voor Vrije Tijd, GOM West-Vlaanderen, AROL, WZK, gemeenschapsminister Lenssens en staatssecretaris Miet Smet). Op de agenda