de partners 50 procent van het kapitaal bezitten, en die volledig paritair wordt beheerd. Dat de holding in Nederland is gevestigd, heeft volgens Generale Bankvoorzitter Eric de Villegas, uitsluitend fiscale redenen.
De Raad van commissarissen van Amro en de Raad van Bestuur van de Generale Bank zullen elk met twee personen worden uitgebreid die voorgedragen worden door de partner. In de Raad van Bestuur van Amro en in het directiecomité van de Generale Bank treedt voorlopig geen verandering op.
De alliantie tussen Amrobank en de Generale Bank kan eventueel uitgebreid worden met andere financiële instellingen uit andere regio's van de Europese Gemeenschap.
De contacten tussen beide banken dateren niet van gisteren. Generale Bank en Amro waren in 1959 mede-initiatiefnemers van de Europese adviescommissie die in 1971 uitmondde in EBIC, een samenwerkingsverband van zeven Europese banken. Maar Amro en de Generale Bank hebben ook daarbuiten steeds goede contacten onderhouden. In september 1986 zijn de besprekingen begonnen die uiteindelijk geleid hebben tot de kruisparticipaties die nu werden bekend gemaakt.
Amro en de Generale zijn duidelijk complementaire banken, zodat het theoretisch voordeel van de grotere dimensie ook vrij gemakkelijk in de praktijk moet kunnen gebracht worden. Op geografisch vlak b.v. is de Generale Bank sterk aanwezig in Afrika en Zuid-Europa, terwijl Amro vooral in Noord-Amerika en Centraal-Europa over vestigingen beschikt.
Voor de Generale Bank biedt het samengaan met Amro ook een gemakkelijker toegang tot Nederlandse multinationale bedrijven als Unilever, Shell, Philips, Akzo, KLM en Hoogovens.
Bovendien lijkt het statuut van de Nederlandse banken sterk op dat van de Belgische, zodat een samengaan tussen beide geen juridische problemen doet ontstaan. Samenwerking met een Westduitse bank, die in tegenstelling tot b.v. de Belgische ook als holding (aandelenbezit) mag optreden, zou nagenoeg zeker op het veto van de Bankcommissie stuiten.
Dat het beide banken ernst is en het niet om een los samenwerkingsverband gaat, blijkt uit de onmiddellijke benoeming van twee bestuurders (commissarissen heet dat in Nederland) in elkaars raad van bestuur (Raad van commissarissen).