anv-nieuws
A.N.V.-Limburg
Tot het einde van de jaren zeventig bestond in de beide Limburgen een vrij actieve afdeling Oost/West-Limburg van het ANV. In de topjaren waren bij deze afdeling meer dan 200 leden aangesloten.
Zonder ooit formeel te zijn opgeheven is deze afdeling langzaam ter ziele gegaan. Daarvoor kunnen allerlei redenen worden aangevoerd: het vertrek van de bestuursleden; het ontbreken van de interesse bij de aangesloten leden om aan activiteiten deel te nemen; bestuurlijke en beleidsmatige veranderingen in het ANV zelf, waarbij het accent van de activiteiten sterker op het functioneren van commissies en werkgroepen kwam te liggen dan op het gecentraliseerd organiseren van bijeenkomsten en het bevorderen en stimuleren van de activiteit der afdelingen; het ontbreken van nieuwe en jonge leden.
Sedert het aantreden van Dr. H. Waltmans als voorzitter ANV-Nederland - overigens zelf jarenlang voorzitter van de afdeling Oost/West-Limburg - heeft er in het hoofdbestuur van het ANV beraad plaatsgevonden over de rol van de afdelingen in het totale functioneren van het ANV.
Dit beraad heeft geleid tot het inzicht dat allerlei activiteiten op nationaal niveau (Nederlands/Vlaams), studie-bijeenkomsten, symposia en congressen, de uitgave van Neerlandia en andere publikaties en het instellen van commissies en werkgroepen, niet alleen voldoende zijn om de doelstellingen van het ANV te realiseren. Ook afdelingen zijn, zeker bij het bereiken van een bredere achterban, onmiskenbaar van belang in de structuur van het ANV.
Uitgaande van dit inzicht hebben enkele Limburgers het initiatief genomen tot de heroprichting van de vroegere afdeling. Onder impuls van mr. E.J. Raskin, de nieuwe voorzitter-Vlaanderen (Bilzen) en van hoofdbestuurslid J. Volleberg (Maastricht), werd op 10 december 1987 in het bureau van de Culturele Raad Limburg te Maastricht een eerste contactvergadering tussen enkele geinteresseerden belegd. Deze vergadering werd op 4 februari 1988 door een tweede gevolgd, eveneens in het bureau van de Culturele Raad Limburg, waaraan een twintigtal personen uit Belgisch en Nederlands Limburg deelnamen.
Na een uiteenzetting van de voorzitter-Vlaanderen over de doelstellingen van het ANV en van de heer J. Volleberg, die de historiek van het ANV-Limburg schetste, kwam men tot volgende beslissingen:
1. | De afdeling Oost/West-Limburg heet voortaan Limburg. Zij blijft een interprovinciale afdeling. |
2. | Naast de bevordering van de inter-Limburgse samenwerking zal volop aan algemene ANV-activiteiten worden deelgenomen. |
3. | De nieuwe afdeling zal zich meteen structureel uitbouwen, doch ook zo snel mogelijk (in samenwerking met overheidsinstanties, universiteiten, verenigingen van culturele, economische en sociale aard, enz.) initiatieven naar de buitenwereld toe nemen. |
4. | Het ANV-Limburg zal in 1989 n.a.v. de herdenking van de scheiding der beide Limburgen in 1839 de algemeen-Nederlandse accenten bij deze herdenking aanbrengen of beklemtonen. |
Op het einde van de vergadering werd een initiatiefgroep gecreëerd, bestaande uit negen aanwezigen, die een datum bepaalden waarop zij opnieuw samenkomen en die ook een werkagenda vastlegden.
Totdat de nieuwe afdeling statutair is uitgebouwd, wordt de initiatiefgroep geleid door Raskin en Volleberg. Het secretariaat berust in handen van mevr. mr. E.M. Waltmans-Pennings, Schutteheideweg 29 te 6443 AG Klimmen. Belangstellenden kunnen steeds met haar contact opnemen (Tel. 04405-1430). Vermelden wij tenslotte nog dat Raskin en Volleberg op zondag 31 januari 1988 in het programma Trefpunt van Radio Limburg te Maastricht de gelegenheid kregen om de doelstellingen van het ANV in het algemeen en van de afdeling Limburg in het bijzonder uiteen te zetten.