Nederlands in het werk
In oktober werd te Utrecht het 16de congres van het Genootschap Onze Taal (Nederland) gehouden met als thema: ‘Kansen en knelpunten van de Nederlandse taal in het werk’. Deze congressen vinden traditioneel plaats i.s.m. de Vereniging Algemeen Nederlands (Vlaanderen).
Ir. J.A. Klaassen van Philips Gloeilampen-fabriek gaf een uiteenzetting over ‘het Nederlands in een Nederlands concern’, waarbij hij het vooral had over de impact van de Engelse termen. Stijn Verrept (Universitaire Faculteiten St.-Ignatius Antwerpen) vestigde er de aandacht op dat een goede taalbeheersing een fundamentele voorwaarde wordt voor een goede communicatie, onontbeerlijk in het complexe technologische verkeer van deze tijd.
J.M. Ulijn van de Technische Universiteit Eindhoven legde er de nadruk op dat Vlamingen en Nederlanders hun cultuur moeten uitdragen, want taal en cultuur zijn niet te scheiden.
K. Hamminck hield een referaat over ‘de analfabeet in een technische wereld’. J.P. Ebbinge had het over het taalgebruik bij de sollicitatie, J. Marmelstein sprak over het taalgebruik bij de omroep, en B.M. Luksen prees de cursussen ‘Correct Nederlands’, zoals ze in sommige bedrijven worden gegeven.