Vondeltentoonstelling in de ‘Brakke Grond’
In de foyer van het Vlaams Cultureel Centrum te Amsterdam liep van 5 tot 22 november '87 een bescheiden documentaire tentoonstelling over Joost van den Vondel. Opvallend was dat ze de dit jaar herdachte dichter benaderde vanuit een totaal verrassende en voor velen onbekende hoek: die van het familiearchief van de de Flines, voor de gelegenheid aangevuld met materiaal uit andere bronnen.
Wie waren die de Flines? Het geslacht is afkomstig uit de Franse Nederlanden: Flines ligt namelijk een goede 20 km te zuiden van Rijsel en een kleine 10 km ten noordoosten van Dowaai. De familie moest wegens haar geloofsovertuiging - ze was doopsgezind - in het midden van de 16e eeuw de wijk nemen. Eerst kwam ze terecht in het nabije Doornik en van daar uit ging ze naar Antwerpen, met de bedoeling er zich te vestigen. Door de omstandigheden gedwongen trok Guillebert de Flines in 1584 evenwel weer weg, naar Amsterdam ditmaal, waar hij een zijdehandel begon, die later door zijn zoons werd voortgezet.
Daar raakten ze bekend met de ook uit het Zuiden afkomstige familie Van den Vondel en er ontstonden zelfs familiebanden: een nicht van Vondel trouwde o.m. met een de Flines, kleinzoon van de geïmmigreerde grootouders. Vondel zelf kwam wekelijks bij hen aan de Herengracht aan huis en hij maakte tot tweemaal toe een bruiloftsgedicht toen een Vondel met een de Flines trouwde, want er waren meer kruisverbindingen tussen beide families.
Dit kwam haarfijn tot uiting in een stamboom die op de tentoonstelling te zien was, samen met Vondeliana en herinneringen aan Vondels tijd. Dit alles was te danken aan de Stichting Familie de Flines, die op basis van de samenhang van de afstammelingen van de Zuidnederlandse immigrant, niet alleen een stuk familiepatrimonium beschermt, maar zich ook inspant voor ruimere culturele doelstellingen. Hun inbreng in het Vondeljaar is tevens een getuigenis van de verbondenheid van de Nederlanden in een beroerde tijd en daar was de Brakke Grond een goed gekozen plaats voor.
Op 12 november was er ook een toelichting op de tentoongestelde voorwerpen door twee leden van de familie de Flines, nadat Dr. J. van Roey, gewezen stadsarchivaris van Antwerpen, een algemeen beeld had geschetst van de Zuidnederlandse immigranten ten tijde van Vondel. Er was een enorme belangstelling van het publiek en de KRO-radio heeft het volledige programma uitgezonden.
Het sober catalogusje (fl 3.-) is een waardevol aandenken aan deze gebeurtenis.
F.P.
Correspondentieadres Stichting de Flines: Schouwweg 1-C - NL-2243 BA Wassenaar.