Wederzijdse aandacht en beeldvorming in de landelijke en regionale dagbladpers van Nederland en Vlaanderen
Op een suggestie van de werkgroep Media van de stichting Algemeen-Nederlands Congres vzw, maakte de Nederlander Geert Dekker, student communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, een scriptie met als titel: ‘België-Nederland, wederzijdse aandacht en beeldvorming in de landelijke en regionale dagbladpers’. Hiermee vult Dekker de licentiaatsverhandeling aan over ‘Het beeld van België in de Nederlandse opinieweekbladpers’, in 1983 aan de K.U. Leuven ingediend door zijn landgenote Gemma Smeets.
Smeets kwam tot het besluit dat het beeld van België in de onderzochte Nederlandse publikaties overwegend negatief was. Dit hangt ook enigszins samen met de selectiecriteria van het nieuws, die meebrengen dat negatief nieuws de voorkeur krijgt. Dekker bekijkt nu ook het beeld van Nederland in de Vlaamse pers, en onderzoekt (landelijke en regionale) dag-i.p.v. (opinie)weekbladen.
In Vlaanderen werden onder de loep genomen: De Gentenaar, Het Laatste Nieuws, Vooruit, Het Volk, De Gazet van Antwerpen, en Het Belang van Limburg. Voor Nederland koos hij uit: De Telegraaf, NRC Handelsblad, De Volkskrant, Trouw, Het Utrechts Nieuwsblad, De Stem, en De Limburger. Spijtig dat De Standaard bij het onderzoek niet werd betrokken. Daardoor ontbreekt een Vlaamse tegenhanger voor de kwaliteitskrant NRC Handelsblad. De Gentenaar wordt door de auteur beschouwd als de Gentse editie van De Standaard, zoals Vooruit wordt beschouwd als de Gentse uitgave van De Morgen. Nochtans is het verschil tussen De Gentenaar en De Standaard veel en veel groter dan dat tussen Vooruit en De Morgen.