10 jaar culturele uitwisseling Westhoek - Zuid Beveland
Met een academische zitting en een cultureel programma werd op 7 februari in het Ontmoetingscentrum ‘De Stenge’ te Heinkenszand 10 jaar culturele uitwisseling Borsele/Diksmuide in Goes/Veurne gevierd.
Op initiatief van de Stichting Opbouw Beveland, die de medewerking kreeg van Samenlevingsopbouw Veurne-Diksmuide, werden in 1977 de volksdansgroep Zannekin, het poppentheater Schokkeljoen, de voetbalploeg Den Andjoen, de vereniging voor jonge landbouwers De Groene Kring en de kleinkunstenaar Willem Vermandere uitgenodigd om deel te nemen aan de Culturele Veertiendaagse te Borsele. Deze kennismaking viel danig mee dat Diksmuide besloot om in 1978 activiteiten te organiseren met groepen uit Borsele en Beveland. Ter gelegenheid van het Jaar van het Dorp werden te Keiem, Lampernisse, Woumen, Adinkerke, Wulpen, Houtem, Avekapelle en Stavele manifestaties gehouden.
In 1979 gingen Diksmuide en Borsele over tot officiële contacten, wat de uitwisseling vanzelfsprekend stimuleerde.
In april 1980 nam ook Veurne deel aan de uitwisseling. De Nederlandse vlaggen wapperden er talrijk om de gasten uit Goes te verwelkomen. Er waren een tentoonstelling en een filmvoorstelling; sportgroepen en middenstandsverenigingen traden aan en er waren optredens van Brass-band Excelsior, volksdansgroep Vodago, volkszangengroep Mariton en het kindertheater Deurtje open, Deurtje toe.
Er was ook een dag van de vrouwen- en derde leeftijdsorganisaties, met een voorstelling van Zeeuwse klederdrachten.
In 1981 was er een Diksmuidse week te Borsele en in 1982 werden een 200-tal Veurnenaars hartelijk onthaald te Goes.
Er werd van gedachten gewisseld over de gelijkaardige geografische, economische, culturele en sociale aspecten van het leven in West- en Zeeuws-Vlaanderen.
Op het vlak van de ruimtelijke ordening, de renovatie en de verkeersveiligheid b.v. stelde men vast dat met name Goes verder staat dan de meeste Vlaamse steden. De werking van de hulp- en reddingsdiensten van Veurne en Goes werden vergeleken. Beschermde werkplaatsen, ziekenhuizen en sociale diensten wisselden ervaringen uit. Een en ander werd omkaderd met uitstappen in de streek, optredens en een voetbalmatch.
Informatie- en samenwerkingsinitiatieven op het gebied van het onderwijs werden aangekondigd.
In de loop der jaren kreeg ook de meer kleinschalige uitwisseling van dorp tot dorp gestalte: Keiem-Ovezande / Esen-'s Heerenhoek / Leke-Kwadendamme / Pervijze-Lewedorp.
In 1983 hielden de middenstandsorganisaties studiebijeenkomsten, werd het bejaardenwerk onder de loep genomen en werd opnieuw een cultureel programma gepresenteerd.
In 1984 werd 5 jaar uitwisseling Borsele-Diksmuide gevierd: meer dan 600 bejaarden kwamen verbroederen in Diksmuide; een paar honderd Nederlanders beleefden een heerlijke dag te Esen nadat Esen met warm hart was ontvangen te 's Heerenhoek; honderden mensen van Leke en Kwadendamme, van Keiem en Ovezande leerden elkaar kennen; een paar honderd Nederlanders waren in Diksmuide-centrum te gast ter gelegenheid van de Nederlandse Week;...
In 1985 vierden Veurne en Goes 5 jaar uitwisseling met een dag van de jeugd, een dag voor de middenstand, een dag van het onderwijs, een dag van de vrouw, een dag van de derde leeftijd, een dag van de huisvesting en de landbouw en een slotdag met academische zitting.
In het kader van de Nederlandse Week te Veurne van 11 tot 16 oktober 1986 vond o.m. een concerttournee van de Zeeuwse Koorschool plaats. Er waren optredens te Oostduinkerke, Veurne, leper, Nieuwpoort en Diksmuide.
De contacten zijn zo veelvuldig en intens, dat in feite het hele jaar door wel iets gebeurt in het kader van de uitwisselingen: b.v. tentoonstelling van de Goese kunstschilder Gerard Menken in Veurne (juni 1986), ontvangst van de Goese Vrouwenvereniging op het Veurnse stadhuis (juli 1986), aanwezigheid van een Nederlandse delegatie op de Boetprocessie,...
Op de academische zitting van 7 februari 1987 werd o.m. het woord gevoerd door Dr. P. Deprez, gemeenschapsminister van Externe Betrekkingen, door Mr. H. Th. Schaapveld, ambassadeur der Nederlanden in België, door Mr. J. Fleerackers, voorzitter van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren en Dr. C. Boertien, commissaris der Koningin in Zeeland.
Zijn gepland voor 1987 (tot 21 november):
- | studiedagen: milieu, streekontwikkeling, opbouwwerk, de vrouw in een niet-stedelijke situatie, tewerkstelling, landbouw, bejaardenbeleid, stads- en dorpsontwikkeling, streekfunctie van een kleine stad, thuiszorg bejaarden, gehandicaptenzorg, cultuur-historische aspecten van beide regio's,... |
- | tentoonstellingen: Kunstkring (Buysse), beeldhouwers uit de Westhoek, huisnijverheid te Goes,... |
- | muziek: Big Band festival, Mattheuspassion; concert Dixcamuda, popconcert, beiaardconcerten, festival voor kleine koren en ensembles. 't Kliekske,... |
- | toneelgroepen: Perikel en Scerpdeure treden op; |
- | literaire dagen: met M. Cottenjé en H. Van Daele; |
- | en verder: uitwisseling muziekscholen (12 september), uitwisseling gemeentebesturen (12 september),... |
De activiteiten zijn zo talrijk dat er - wij citeren de Veurnse schepen mevrouw C. Maeyaert-Cambien - ‘een boek mee te vullen is’.
Eigenlijk vallen we steeds terug op dezelfde basisfilosofie, die ook geldt voor een initiatief als de Frans-Vlaamse Veertiendaagse te Nieuwpoort: het samenbrengen van mensen met een gelijke belangstelling in een gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer. Deze eenvoudige methode is onvervangbaar voor grensoverschrijdend overleg en samenwerking. Daarom: Westhoek en Zuid Beveland: doe zo voort!
W. VANDAELE