Het A.N.V. en zijn subsidie
In een brief van 7 augustus 1986 maakte minister Brinkman van WVC bekend de subsidieverlening aan het ANV met ingang van 1987 te beëindigen. (Neerlandia 86/4).
De beëindiging is radicaal: tot en met 1986 wordt 100% gesubsidieerd, met ingang van 1987 valt deze subsidie volledig weg. De tijd tussen augustus en december 1986 is te kort om een organisatie als het ANV te reorganiseren. Aangegane verplichtingen in 1987 kunnen niet zonder subsidie worden gehonoreerd.
Op grond van het bovenstaande besloot het bestuur bij de Raad van State, de administratieve rechter, een procedure wegens onbehoorlijk bestuur aan te spannen tegen het besluit van de minister. Een voor het ANV positieve uitspraak zal weliswaar geen principiële ombuiging in het ministeriële besluit kunnen bewerkstelligen, maar kan wel de beëindiging van de subsidiëring geleidelijker doen verlopen. Alleen een politieke uitspraak van de volksvertegenwoordiging bij de begrotingsbehandeling van de subsidiërende departementen, kan de minister dwingen op zijn besluit terug te komen.
Besprekingen met de Vlaamse Gemeenschapsminister van Cultuur, de heer Dewael, wezen uit dat in 1987 de subsidie uit Vlaanderen gehandhaafd blijft. Dit werd door hem later nog eens bevestigd in de Vlaamse Raad, naar aanleiding van een vraag daarover van de heer Schiltz. Ook andere volksvertegenwoordigers, zoals de heer Suykerbuyk, ondernamen actie.
Bij de Nederlandse parlementairen bleef het besluit van minister Brinkman uiteraard evenmin onopgemerkt. Zo schreef de heer Hennekam, lid van de CDA-fractie, reeds op 27 augustus 1986 een uitvoerige brief aan de minister, waarin hij zijn ongenoegen over diens besluit kenbaar maakte en waarin hij, zowel op zakelijke als op politieke gronden, aandrong op het handhaven van de subsidie.
Brieven van ongeveer gelijke strekking ontving de minister van het Vlaamse Europarlementslid de heer W. Kuijpers en van Gedeputeerde Staten van Zeeland. Prof. dr. A. Verhulst, voorzitter Raad van Beheer van de BRT en lid van de Raad van Advies van het ANV, vroeg minister Dewael of hij bij diens collega Brinkman wilde aandringen op handhaving van de ANV-subsidie.
Ook van een aantal ANV-leden is bekend dat zij een hen bekend Kamerlid hebben aangesproken. De voorzitter Nederland, de heer Waltmans en de algemeen secretaris de heer Kits Nieuwenkamp mobiliseerden hun relaties die binnen en buiten het parlement acties ten behoeve van het ANV ondernamen.
Pakken documentatie werden door het verbondskantoor verzonden naar diegenen van wie verwacht mocht worden dat zij hun invloed konden aanwenden.
Al deze stappen leidden tot het indienen van vier amendementen op de begroting door respectievelijk CDA, PvdA, VVD en GPV. Deze vier amendementen stellen voor de subsidie aan het ANV te handhaven. Zij geven een verschillende dekking aan. De minister heeft de amendementen echter ontraden. Het is duidelijk dat ze ‘Kamerbreed’ worden gesteund. De stemmingen over de WVC-begroting zullen in december plaatshebben.
Inmiddels werden meer dan 50 adhesiebetuigingen ontvangen van leraren Nederlands uit Duitsland en het Duitstalige gebied van België, waar het ANV de lessen Nederlands op de scholen voor voortgezet onderwijs sterk ondersteunt. Van talrijke adviezen van overige bestuursleden, leden van de Raad van Advies, ANV-leden en sympathisanten werd door het dagelijks bestuur dankbaar gebruik gemaakt.
Zeker moet nog worden vermeld de aandacht die de heer Middelhoff aan het ANV besteedde in zijn radio-bijdrage voor de BRT.
ANV persberichten zorgden voor de nodige publiciteit en lokten een aantal vraaggesprekken uit, gepubliceerd in enkele bladen. Of dit alles tot een goed resultaat zal leiden is nog moeilijk te voorspellen.