[Nummer 4]
Alarm, red het ANV
Het bestuur van het Algemeen-Nederlands Verbond ontving begin augustus van de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, mr. drs L.C. Brinkman, de mededeling dat hij zich voorneemt het subsidie aan het ANV, groot ca 190.000 gulden 's jaars, met ingang van 1987 volledig te schrappen. Dit alarmerende bericht is in zijn consequenties bepalend voor het voortbestaan van het ANV. Uitvoering hiervan zal op drastische wijze ingrijpen in de vorm en de omvang van de activiteiten van het verbond. Immers, organisatie en werkwijze van het ANV zijn geheel afgestemd op de structurele, geldelijke bijdrage die het van de Nederlandse overheid reeds vanaf het begin van deze eeuw ontvangt en van de Vlaamse overheid sinds een tiental jaren. Personeels- en apparaatskosten zijn vrijwel geheel van deze steun afhankelijk. Overheveling van financiële middelen uit de inhoudelijke sectoren naar de administratie biedt geen oplossing: het zou het ANV tot lege huls maken.
De vraag waarvoor het ANV zich gesteld ziet is of het besluit van de minister terecht genomen is. Zeker, aan bezuinigingen valt ook op WVC niet te ontkomen. Maar, welke zijn de argumenten om het ANV, dat meer dan tachtig jaren steun ontvangt, van het ene jaar op het andere totaal in de steek te laten? Is dit wel een daad van behoorlijk bestuur? Werkgelegenheid is immers ook in het geding.
Inhoudelijke redenen om het subsidie te beëindigen zijn niet gegeven. Is de minister zich ervan bewust dat het ANV veel werk op het gebied van welzijn en cultuur verricht, dat ook aan zijn departement zou kunnen worden toegedacht, maar dat tot dusverre tegen een relatief geringe geldelijke steun (het subsidie) door een particuliere vereniging, het ANV, wordt gedaan? Decentralisatie en privatisering avant la lettre! Moet dit werk, gericht op de bevordering van Nederlands-Vlaamse samenwerking, worden teruggeschroefd? Zelfs wanneer ook hier - en het torpederen van het gemeenschappelijk Nederlands-Vlaamse Engelstalige cultuurtijdschrift à la Septentrion en de gezamenlijke Nederlands-Vlaamse radiozender radio Delta zijn eerdere voorbeelden - de gedachtenwereld van ‘Holland-promotion’ een rol speelt, dan zou het de minister toch duidelijk moeten zijn dat juist dit concept, wil het niet vervallen tot Hollands particularisme of provincialisme, een brede basis behoeft. Deze basis wordt gevonden in het Nederlandstalige cultuurgebied in Europa, in Nederland plùs Vlaanderen. Het is deze filosofie die een extra dimensie geeft aan welke ‘promotion’ dan ook en tot voordeel van zowel Nederland als Vlaanderen, ook afzonderlijk, strekt. Hier geldt bij uitstek het gezegde: goedkoop (afzonderlijk optreden) is (uiteindelijk) duurkoop.
Het lijkt er op alsof de geest die vaardig was ten tijde van de totstandkoming van het Taalunieverdrag, vervlogen is. Het is in het belang van Nederland én Vlaanderen dat ononderbroken gewerkt wordt aan de handhaving en ontploojing van de Nederlandse cultuurgemeenschap, waar ook ter wereld, op basis van culturele integratie van Nederland en Vlaanderen. Het ANV vervult hierin een voorhoede-functie die moet kunnen voortbestaan.
Is de Nederlandse overheid deze taak iets waard? De cost gaet voor de baet uyt. Tegen deze achtergrond gaat het ANV in ieder geval dóór, zij het wellicht beperkt. Aanpassingen zullen onvermijdelijk zijn, zowel op het gebied van de organisatie, als inhoudelijk wat de werkgroepen betreft.
Het bestuur doet daarom een beroep op U om Uw steun te betuigen, hetzij geldelijk, hetzij anderszins met raad en daad. Het secretariaat, Surinamestraat 28, 2585 GJ Den Haag, ontvangt gaarne uw suggesties. Uw geldelijke bijdrage ter voeding van een steunfonds ‘Red het ANV’ is welkom op
- | in Nederland: gironummer 38825 t.n.v. ANV, Den Haag; |
- | in Vlaanderen: rekening nr 414-0136211-59 t.n.v. ANV vzw. |