Neerlandia. Jaargang 89
(1985)– [tijdschrift] Neerlandia– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 183]
| |
Gids voor Vlaanderen1124 blz. - 990 fr. Uitgave van VTB/VAB (in samenwerking met Kredietbank), St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen. Deze gids kwam voor het eerst uit in 1957 en wel als gratis bijlage bij het ledenblad van de VTB/VAB. Onder de naam ‘Gids van Van Overstraeten’ is deze toeristische vraagbaak in het Vlaamse landsdeel een begrip geworden. Was de eerste uitgave niet voor buitenstaanders verkrijgbaar, dat was wel het geval met de tweede die het jaartal 1966 op de rugzijde te dragen kreeg. Ook deze gids droeg de stempel van Jozef van Overstraeten, al was het aanmerkelijk minder zwaar aangezet dan bij de eerste. Daarvoor zorgden zijn toenmalige medewerkers Justin Seys en Renaat Martens. Op hun beurt hadden zij een beroep gedaan op de medewerking van plaatselijke VTB-vertegenwoordigers. Het resultaat van deze samenwerking mocht gezien worden; in een omvang van tegen de duizend bladzijden werd Vlaanderen uit de doeken gedaan. Het boekwerk gaf een zo volledig mogelijke beschrijving van het toeristisch en cultuur-historisch erfgoed van alle gemeenten die Vlaanderen rijk was. Afhankelijk van de ‘schrijflust’ van de plaatselijke vertegenwoordiger kon het echter voorkomen dat een kleine gemeente ruimschoots aan haar trekken kwam, terwijl een veel grotere het moest stellen met maar enkele regels. Geleerd door deze ervaring heeft men voor de derde uitgave doelbewust een andere weg ingeslagen; de redactionele opdracht werd weer toevertrouwd aan één persoon. Een vreemdeling in de VTB-organisatie is Jan Gerits bepaald niet te noemen. Al vanaf 1974 is hij werkzaam als redactiesecretaris van de VTB-uitgaven. Bovendien is hij voorzitter van het ‘Verbond voor Heemkunde’ en lid van de ‘Koninklijke Kommissie voor Monumenten en Landschappen’. Met grote nauwgezetheid heeft hij de voorbije jaren aan de teksten gewerkt. Welbewust heeft hij niet alleen aandacht geschonken aan de traditionele bezienswaardigheden, ook het landschap met zijn kenmerkende stofferende elementen komt aan zijn trekken. Het resultaat van het vele speurwerk was een aantal van ruim 6000 met de hand geschreven velletjes. Alhoewel de bibliografieën en de verzamelde informatie over alles wat met paden en parken te maken heeft, door plaatsgebrek moest sneuvelen, is de derde uitgave van de ‘Gids voor Vlaanderen’ toch nog een boekwerk geworden van ruim 1100 bladzijden. Hierin worden eerst alle gemeenten in alfabetische volgorde beschreven; daarna komen de deelgemeenten aan de beurt. Bovendien is achterin een alfabetische lijst van alle steden, dorpen en toeristisch belangrijke gehuchten in het Vlaamse landsdeel opgenomen. Het geheel is doorstrooid met een tachtigtal pentekeningen van Steven; zij dragen wezenlijk bij tot vergroting van de waarde van deze gids. Hetzelfde kan opgemerkt worden met betrekking tot de plattegronden van 31 Vlaamse steden. | |
Vlaamse Toeristische BibliotheekAflevering 1: Doorheen het land van Ernest Claes In de ‘Vlaamse Toeristische Bibliotheek’ werd maandelijks een geschrift van zo'n twintig bladzijden op zakformaat uitgegeven. In de loop van de voorbije twintig jaar zijn zo'n 300 ‘maandschriften’ verschenen.
Voortaan zullen per jaar vier afleveringen verschijnen, die echter zowel wat het formaat als de omvang opvallend verschillen met de deeltjes in de oude opzet. Het worden kijk- en leesboeken van telkens 64 bladzijden op tijdschriftformaat die rijkelijk voorzien zullen worden van functioneel illustratiemateriaal.
Met deze vernieuwde uitgave heeft men zich tot doel gesteld onbekende aspecten van het cultuurhistorisch-toeristisch erfgoed van Vlaanderen op een boeiende wijze onder de aandacht van het volk te brengen. Op deze wijze wil men een verbinding leggen tussen heden en verleden om zo de mensen er opnieuw bewust van te doen worden dat ze ‘niet alleen nog maar een toekomst zouden hebben, maar ook een verleden’.
Voor de eerste aflevering heeft men de keus laten vallen op het land van Ernest Claes. Erg verwonderlijk is dat niet; immers het is dit jaar honderd jaar geleden dat deze Vlaamse volksschrijver op De Worp, een gehucht halverwege Averbode en Zichem, werd geboren. De teksten zijn van de hand van Georges Gielen; in een verscheidenheid van een tiental bijdragen heeft hij de diverse facetten van het gebied, waar Claes de Witte (één van zijn belangrijke romanfiguren) zijn streken liet uithalen, in de schijnwerper gezet.
Marten HEIDA |
|