Hanzedagen in Brunswijk
Het initiatief, dat Zwolle in 1980 nam om de middeleeuwse Hanzevergaderingen weer in het leven te roepen, heeft in de vroegere Hanzesteden veel weerklank gevonden. Ook vorig jaar is in dit tijdschrift (sept. 1984) melding gemaakt van de zg. ‘Hanzedagvaarten’, die achtereenvolgens in verschillende steden werden georganiseerd: Zwolle, Dortmund, Lübeck en Neuss. Dit jaar zal het Duitse Braunschweig de deelnemers van de ‘Hanzedagvaart’ ontvangen. Dit economische en culturele evenement, waaraan ook de voormalige Nederlandse Hanzesteden weer zullen deelnemen, zal plaats hebben van 28 tot 31 augustus.
Braunschweig, in Nederland beter bekend als Brunswijk, werd ruim duizend jaar geleden gesticht en heeft een belangrijke rol in de Hanze gespeeld. Hendrik de Leeuw gaf Brunswijk in de twaalfde eeuw stadsrechten. Aan hem herinnert het leeuwenmonument in de stad, een belangrijk specimen van middeleeuwse heraldische kunst. De stad Brunswijk werd gevormd door een aantal dorpen waaronder Hagen, een nederzetting van Vlaamse lakenwevers. Van Brunswijk uit stichtte Hendrik de Leeuw Lübeck (de ‘moeder van de Hanzesteden’) en München. Produkten uit Brunswijk werden in het gehele Hanzegebied verhandeld, van Vlaanderen tot IJsland en Rusland. De stad telt nog vele monumenten uit de Hanzetijd, de door Hendrik de Leeuw gestichte dom, het ‘Gewandhaus’, vier Gothische hallenkerken en middeleeuwse vakwerkhuizen. In de musea vindt men naast het evangeliarium van Hendrik de Leeuw werken van Rembrandt en Rubens. Het belangrijkste museum is het Herzog-Anton-Ulrich-Museum met een verzameling van Vlaamse en Hollandse meesters.
De vijfde Hanzedag in Brunswijk biedt een uitgebreid programma. Er worden tentoonstellingen georganiseerd: ‘Stadt im Wandel. Kunst und Kultur des Bürgertums in Norddeutschland’, ‘Braunschweig, das Bild der Stadt in 900 Jahren’, ‘Visuelles Erscheinungsbild der Hansestädte’ en ‘Historische Bauten der Hansestädte’.
Na de opening van de ‘Hanzedagvaart’ zal prof. Norbert Kamp (Göttingen) een lezing houden ‘Brauschweig als sächsischer Vorort der Hanse’. Aan de folklore van de Hanzesteden zal dit jaar weer de nodige aandacht worden geschonken. Ook wordt er zoals gebruikelijk een internationale Hanzemarkt georganiseerd. In enkele commissies behandelt men de problemen, de betekenis van het ambacht en de economische vraagstukken.
De bezoeker krijgt ook een indruk van leven op een middeleeuwse markt met zijn marskramers, muzikanten, goochelaars en narren en vooral ook met zijn vele ambachten.
Een van de opmerkelijkste evenementen zal een middeleeuws riddertoernooi zijn, waarbij de bezoeker in twee uur kennis maakt met het dertiende-eeuwse ridderwezen.
Voormalige Hanzesteden uit Nederland, de Duitse Bondsrepubliek, Scandinavië, Engeland, Italië, Frankrijk en zelfs uit de Sovjetunie en de DDR hebben toegezegd aan de Hanzedagen te zullen deelnemen.
Deze ‘Hanzedagvaart’ in Brunswijk zal niet alleen van culturele betekenis zijn maar ook zullen de problemen van de oude steden en de mogelijkheden van de uitbreiding van handel en toerisme aan de orde worden gesteld.
Voor nadere inlichtingen kan men zich wenden tot het ‘Amt für Stadt- und Wirtschaftswerbung’ Rathaus, Braunschweig.
P. KRUG
Brunswijk - Dom met Leeuw (symbool van Hendrik de Leeuw)