| |
Varia
Dr. Remi Piryns gehuldigd
Op 11 mei werd aan dr. R. Piryns de Erepenning 1984 van de Marnixring uitgereikt. R. Piryns valt deze Erepenning te beurt wegens zijn uitzonderlijke verdienste als promotor van de Noord-Zuid integratie en zijn vooraanstaande rol in de naoorlogse ontwikkeling van de Vlaamse industrie.
| |
Aardgas voor tuinbouw
Door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg moet Nederland onmiddellijk een einde maken aan de goedkope aardgastarieven voor glastuinbouwers. De Nederlandse tuinbouwer moest immers slechts 8 fr. per kubieke meter aardgas betalen, zijn Belgische collega 12 fr.
Het Europese Hof veroordeelde deze praktijk reeds vroeger, maar Nederland ging hiertegen in beroep. Dit beroep is nu verworpen.
| |
De serie ‘Willem van Oranje’ geëxposeerd
In het Historisch Museum van de Vlaamse Strijd te Aalter-Bellem (tussen Gent en Brugge) loopt tot 18 september de tentoonstelling ‘De T.V.-serie Willem van Oranje geëxposeerd’.
Naast de mogelijkheid tot het bezichtigen van decors en rekwisieten, zijn er ook thematische voordrachten gepland en worden er 16de eeuwse banketten aangeboden.
Voor meer informatie kan men terecht op volgend adres: Museumstraat 103 te 9881 Aalter-Bellem.
| |
Stichting Zuidnederlandse Ontmoetingen
De Stichting Zuidnederlandse Ontmoetingen streeft er naar om de goede contacten tussen de Zuidnederlanders te behouden en initiatieven te nemen die de vriendschap en wederzijdse waardering kunnen versterken.
Met dit doel voor ogen organiseert de S.Z.O. ontmoetingen van bewoners, bedrijven, instellingen en verenigingen in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland met hun buren in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Brabant.
Ruim 800 evenementen en manifestaties in de wereld van cultuur en wetenschap, van sport en maatschappelijk welzijn werden gedurende haar bijna 20-jarig bestaan georganiseerd.
Voor meer info kan men terecht op onderstaand adres:
S.Z.O./De heer Fr. Kortie
J. van Eyckgracht 63
5643 TD ENDHOVEN
| |
Vlieberghprijs voor Gerda van Erkel
Gerda van Erkel, een 30-jarige Antwerpse huismoeder, won zopas de Professor Emiel Vlieberghprijs 1985 voor haar roman ‘Thuiskomen in Comboukrou’. De Prof. Emiel Vlieberghprijs bestaat precies 60 jaar en bedraagt 75.000 fr.
De jury, die voorgezeten werd door professor Marcel Janssens, lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse taalen letterkunde, moest kiezen uit 22 manuscripten. Met een zeldzame unanimiteit werd Gerda van Erkel bekroond.
Het werk zal in het najaar verschijnen in de romanreeks van het Davidsfonds.
| |
Bibliografie over P.C. Hooft
Onder de auspiciën van het Institut für Niederländische Philologie der Universität zu Köln verscheen vorig jaar een bibliografie ‘P.C. Hooft, tekstuitgaven en studiën sinds 1931’, samengesteld door A. Ritter, R. Hannen, H. Koop en H.-P. Wirtz (uitgave Lukassen Verlag, Erftstadt).
De bibliografie omvat 59 blz. plus uitvoerige auteurs- en trefwoordenregisters. Het Institut für Niederländische Philologie is gevestigd Undenthalgürtel 15 a, 5 Köln 41.
| |
Willem van Oranje
De redactie van de ‘Utrechtse Historische Cahiers’ (uitgave Instituut voor Geschiedenis der Rijksuniversiteit te Utrecht) wijdde een themanummer (nr. 2/3, 1984) aan Willem van Oranje. Dit geïllustreerde speciale nummer bevat bijdragen van E. Huidekoper ‘Willem van Oranje: verdraag- | |
| |
zaamheid in 16e-eeuws perspectief’, R. Vermij ‘'s Konings stadhouder in Holland. Oranjes trouw aan Philips II’, L. Blok ‘Willem van Oranje herdacht; herdenken als polemiek’ en P. van Hees ‘Willem van Oranje, 1533-1933’.
| |
Jaarverslag Monumentenzorg
Onlangs verscheen het jaarverslag 1983 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (Broederplein 41, Zeist). Na een beschouwing over de algemene aspecten van het monumentenbeleid volgen nadere bijzonderheden over verschillende onderdelen van de monumentenzorg, betrekking hebbende op molens, orgels, klokken, schilderingen, beeldhouwwerken en kunstbescherming.
Voorts wordt onder meer aandacht geschonken aan monumentenbeschrijving en kunsthistorisch onderzoek. Het jaarverslag is goed verzorgd uitgegeven en voorzien van vele foto's. - Prijs f 12,50.
| |
Academie wetenschappen wil bescherming scheepswrakken
De Koninklijke Nederlandse Academie van wetenschappen heeft in een brief aan minister Brinkman (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) gevraagd om wettelijke bescherming van historische scheepswrakken. Door plundering is volgens de academie al veel belangrijk historisch onderzoekmateriaal verloren gegaan.
De academie schrijft de bewindsman dat er een einde moet komen aan de activiteiten van de plunderaars van het Nederlandse nationale erfgoed van VOC-wrakken en andere historische overblijfselen van oude schepen. Door de ontwikkeling van de duiktechniek en de duiksport zijn de wrakken van de Nederlandse Oostindiëvaarders de laatste jaren steeds toegankelijker geworden. Van de meer dan honderd VOC-wrakken is vermoedelijk al meer dan de helft verloren gegaan zonder dat het wetenschappelijk rendement heeft opgeleverd.
De academie dringt bij de minister aan op regels die aan het duiken naar scheepswrakken beperkingen opleggen. Deze regels kunnen alleen gelden voor de Nederlandse binnenwateren en de territoriale wateren, maar de overheid moet ook wegen zien te vinden om wrakken van Nederlandse schepen elders ter wereld te beschermen, meent de wetenschappelijke instelling.
| |
Bundel opstellen bij het afscheid van prof. dr. F. Lulofs
Bij het afscheid van prof. dr. F. Lulofs, hoogleraar in de Nederlandse taal en letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen, verscheen een bundel opstellen ‘Ic ga daer ic hebbe te doene’, onder redactie van drs. J.J.Th.M. Tersteeg en dr. P.E.L. Verkuyl (uitgave Wolters, Groningen; prijs f 40,-).
Deze bundel bevat naast een portret van de filoloog Lulofs een aantal bijdragen, hoofdzakelijk gewijd aan de Nederlandse letterkunde uit de middeleeuwen. In de elf artikelen worden onder meer behandeld: de tweegesprekken in het Oudhoogduitse Hildebrandlied en het Middelnederlandse Vanden ouden Hillebrant, de vrijheid van de Middelnederlandse dichter, Beatrijs, de interpretatie van Lanceloet en het hert met de witte voet, de roman van Heinric en Margriete van Limborch, Mariken van Nieumeghen, Thomas vander Noots ‘Siecten der Broosscer naturen’, Luyken en Böhme.
| |
De Nederlander
De Nederlander is een individualistisch kuddedier. Zelf ziet hij zich als een individualist, maar de rest van zijn landgenoten plaatst hij in een kudde, waar hij uiteindelijk zelf deel van uitmaakt.
Dit blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse marketing bureau Allick, waarin werd nagegaan hoe de Nederlander over zichzelf denkt en over de rest van de Nederlandse samenleving.
Zo zegt ruim driekwart van de 1500 geenquêteerden dat de meeste mensen zich wel eens door reclame laten beïnvloeden, maar 63 procent stelt met nadruk zelf niet te worden beïnvloed.
Ruim 88 procent meldt plezier in het leven te hebben, maar denkt dat maar 53 procent van de rest van Nederland het hier leuk vindt. Zo heeft 59 procent vertrouwen in de toekomst, maar in het algemeen denkt men dat slechts 51 procent van de bevolking dat ook heeft. Mannen zijn wat dat betreft optimistischer dan vrouwen en jongeren hebben meer vertrouwen dan ouderen.
Driekwart van de Nederlanders zegt trots te zijn op hun nationaliteit en iets meer dan de helft meent dat het koningshuis van groot belang is voor de samenleving.
Vrouwen waarderen het vorstenhuis overigens meer dan mannen. Het noorden des lands is het meest koningsgezind.
| |
Bundel opstellen bij het afscheid van prof. dr. W. Blok
Bij het afscheid van prof. dr. W. Blok, hoogleraar in de Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen, verscheen een bundel opstellen ‘Dit is de vreugd die langer duurt’, onder redactie van F.A.H. Berndsen en J.J.A. Mooij (uitgave Wolters, Groningen, prijs f 40,-).
Na een karakteristiek van de filoloog W. Blok volgen opstellen over P.C. Boutens, A. Roland Holst, het naturalisme, Carry van Bruggen, de vie romancée rond 1930, Vestdijk, Cola Debrot, Gerrit Achterberg, Hella Haasse en Cholderlos de Laclos. Voorts werden nog drie opstellen over literatuur en literatuurwetenschappelijk onderzoek opgenomen.
| |
Van Doesburghuis
Nu de restauratie van Theo van Doesburgs huis in Meudon dicht bij Parijs voltooid is, wil de eigenaar, de Nederlandse staat, aan wie Nelly van Doesburg-van Moorsel alle bezittingen had nagelaten, er een bijzondere bestemming aan geven.
Het huis dat Theo van Doesburg in 1929 volgens zijn eigen ‘elementaristische’ principes had ontworpen en waar hij tot zijn dood toe woonde, zal worden verhuurd aan kunstenaars of studenten die werken op één van de gebieden waarop het echtpaar actief was. Het liefst verhuurt de stichting die zich met het plan bezighoudt aan een beeldend kunstenaar, een literator of een musicus.
|
|