De internationale culturele samenwerking
Vraag en antwoorden
In een brief aan de ministers van de Vlaamse regering uitte het Dagelijks Bestuur van het Algemeen-Nederlands Congres zijn bezorgdheid over de jongste ontwikkelingen binnen het Commissariaat-Generaal voor Internationale Culturele Samenwerking (ICS).
*
Een ontwerpdecreet van de Vlaamse regering voorziet namelijk in de omvorming van het ‘Commissariaat-Generaal voor Internationale Culturele Samenwerking’ tot ‘Commissariaat-Generaal voor Internationale Samenwerking’. Deze naamsverandering laat weliswaar een verruiming van het actieterrein vermoeden, maar in werkelijkheid zouden de huidige bevoegdheden van ICS inzake cultuur, onderwijs, permanente vorming,... overgeheveld worden naar de specifieke ministeries en administraties. Een en ander zou gepaard gaan met de overplaatsing van twee derden van de ICS-personeelsleden.
Het Congres vroeg zich af of het eventueel wegvallen van de coördinerende functie van ICS de culturele uitstraling naar het buitenland niet zou schaden.
Tevens noemde het Algemeen-Nederlands Congres het onbegrijpelijk dat de samenwerking met Nederland niet meer voorkomt op de prioriteitenlijst, terwijl landen als Canada, China, Zuid-Korea, Japan en Israël de lijst aanvoeren.
Het congres pleitte er bij de Vlaamse Overheid voor bij de herstructurering van ICS het doel van de culturele uitstraling niet uit het oog te verliezen, en absolute prioriteit te verlenen aan de samenwerking tussen Vlaanderen, Nederland en Frans-Vlaanderen!
*
Een aantal bewindslieden reageerde op de bezorgdheid van het ANC. We publiceren de reacties van de ministers H. Schiltz (financiën en begroting), R. Steyaert (Gezin en Welzijnszorg), J. Lenssens (Leefmilieu, waterbeleid en onderwijs) en K. Poma (cultuur).