Leefmilieu
Maastricht Airport: Oost-westbaan goedgekeurd
Op 11 januari ll. hechtte de Nederlandse ministerraad haar goedkeuring aan het toestaan van meer nachtvluchten en aan de aanleg van een oost-westbaan op het Limburgse vliegveld ‘Maastricht Airport’ in Beek.
Tegen de aanleg van deze nieuwe baan is in het verleden fel geprotesteerd door milieuverenigingen en plaatselijke overheden in Nederlands en Belgisch Limburg.
Het provinciaal gouvernement achtte de uitbreiding van het vliegveld en het toelaten van meer nachtvluchten van essentieel belang voor de economische mogelijkheden van deze door werkloosheid geteisterde provincie. Veel bedrijven dreigden immers hun activiteiten naar andere vliegvelden in de buurt (Keulen, Düsseldorf, Bonn,...) te verleggen indien zij niet op hun wenken zouden worden bediend.
Van meet af aan zijn deze plannen gecontesteerd geworden. Diverse studies toonden aan dat Maastricht als vrachtcentrum enkel kans van slagen had wanneer vrijwel onbeperkt nachtverkeer toegestaan werd en er een nieuwe startbaan zou aangelegd worden, en dit met alle geluidsoverlast vandien.
Tegenexpertises uitgevoerd door economische hogescholen - in opdracht van milieuverenigingen - wezen dan weer uit dat de geluidsoverlast te hoog zou zijn en dat voor de aanleg van een startbaan die haar economisch nut en noodzaak niet bewezen had.
De Nederlandse overheid - die mede de uitbreiding voor een aanzienlijke som diende te financieren - stond eerst niet te springen voor de Limburgse plannen. Economische Zaken wilde spijkerharde garanties vanwege het bedrijfsleven: 40 miljoen gulden vooraleer de overheid zou bijspringen. Het is na de beslissing van 11 januari niet duidelijk geworden of die garanties ook gegeven zijn geworden. Niettemin krijgt Maastricht Airport in een eerste fase 130 miljoen gulden voor de aanleg van de nieuwe baan. Naar alle waarschijnlijkheid zal medio volgend jaar met de aanleg ervan begonnen worden. In afwachting hiervan zullen meer nachtvluchten worden toegestaan, elk kwartier tot 4 uur 's nachts, op de huidige noord-zuidbaan. Voor dit gebeurt zal echter een uitvoerig isolatieprogramma bij de meest getroffen woningen tot stand moeten komen. Hiervoor werd een bedrag van 8 miljoen gulden uitgetrokken.
De Belgische minister van Verkeer, H. De Croo, verklaarde op een programma van de R.O.Z. ‘meer dan verrast’ te zijn over de genomen beslissing. Over deze zaak was reeds sinds enige tijd tussen beide overheden informeel overleg gepleegd. De dag voor de definitieve regeringsbeslissing ontving De Croo nog een schrijven van zijn Nederlandse collega over de aanwijzing van bepaalde ambtenaren voor het overleg hierover tussen de beide landen. Minister De Croo zei verder nog te betreuren dat over deze zaak geen formeel overleg heeft plaats gehad tussen ‘toch twee goede buren’.