Algemeen-Nederlandse Kroniek
Cultuur
Omtrent Willem de Zwijger
Op 27 oktober werd in de Statenzaal van de abdij te Middelburg een plechtige herdenking van Willem van Oranje georganiseerd. Initiatiefnemers waren de werkgroep ‘Graafschap Vlaanderen’ van het Algemeen-Nederlands Verbond, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, de Belgisch-Nederlandse Vereniging, afdeling Zeeland en de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland.
De academische zitting werd officieel geopend door dr. C. Boertien, Commissaris der Koningin der provincie Zeeland. Nadat prof. dr. H. Fayat, algemeen voorzitter van het ANV en van het ANC bij wijze van inleiding had gesproken over de integratie Nederland-Vlaanderen, gaf prof. dr. M. Baelde, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Gent, een uiteenzetting over ‘Willem van Oranje, een staatsman in de zestiendeeeuwse Nederlanden’. De heer J. Potteboom, voorzitter van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, besloot de zitting.
Van 22 september tot 4 november liep in het Stedelijk Museum Broodhuis, op de Grote Markt te Brussel, een tentoonstelling onder de titel ‘Willem de Zwijger, 1533-1584’. In feite ging het hier om de expositie die tot 27 augustus in het Delftse Prinsenhof stond opgesteld en daar 70.000 bezoekers trok. Wel waren de stukken die enkel op de stad Delft betrekking hadden, te Brussel vervangen door Zuidnederlandse kunstwerken.
Van 28 september tot 9 december werd door de afdeling Nederlandse Geschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam eveneens een tentoonstelling gehouden. Onder de titel ‘Willem van Oranje, om vrijheid van geweten’, kon het publiek er inzicht krijgen in het politieke handelen van Willem de Zwijger en in de factoren die dat handelen beïnvloedden.
Tot en met 8 januari 1985 kan men nog terecht in het Gijnmuseum, Nieuwehaven 29 te Dordrecht, om er de tentoonstelling van 16-eeuwse munten en penningen te bekijken. Ook deze expositie, op het getouw gezet door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde, staat in het teken van het Oranje-jaar.
De verzameling bevat enkele merkwaardige stukken, zoals de zilveren geuzenpenning in halve maanvorm, door matrozen gedragen bij het Beleg van Leiden. Op de voorkant van de penning lezen we: ‘Liever Turks dan paaps’, en op de keerzijde: ‘Tot spijt van de mis’. Daarnaast is er een prachtige zilveren herdenkingspenning die in 1577 werd geslagen n.a.v. het huwelijk van Willem de Zwijger met Charlotte de Bourbon.