- De Algemene Conferentie acht een vaste boekenprijs noodzakelijk voor een bedrijfsvoering waarbij een hoogwaardig product op economisch verantwoorde wijze kan worden gemaakt en verspreid. De eenheid van het Nederlandse taalgebied dient te worden gedragen door eenheid van de Nederlandstalige boekenmarkt. De Algemene Conferentie meent, dat het streven naar een vaste boekenprijs geen nadeel toebrengt aan het vrije verkeer van boeken binnen EEG-verband. Er wordt bij het Comité van Ministers op aangedrongen, dat de ministers bevorderen dat de vaste boekenprijs voor het gehele Nederlandse taalgebied wordt gehandhaafd, bij voorkeur door een wettelijke regeling op korte termijn.
- De Algemene Conferentie bepleit de vorming van een gemeenschappelijke Nederlands-Vlaamse Raad voor het Boek, waarin alle geledingen zijn vertegenwoordigd die bij het totstandkomen, verspreiden en toegankelijk maken van het boek zijn betrokken. In afwachting daarvan moet de Nederlandse Taalunie initiatieven nemen voor het oprichten van een Raad voor het Boek in elk land.
- De Algemene Conferentie kent hoge prioriteit toe aan de voorbereiding van de Woordenlijst van de Nederlandse taal (het ‘groene boekje’) van 1954, met verbetering van fouten en toevoeging van sedertdien in gebruik genomen en frequent gebruikte woorden. Deze herdruk zou moeten verschijnen onder de auspiciën van de Nederlandse Taalunie. Er moet een orgaan van de Taalunie worden ingesteld die het toezicht uitoefent op eventuele verdere en meer ingrijpende periodieke herzieningen van de Woordenlijst. Het orgaan moet ook voorstellen doen voor een vereenvoudiging van de huidige spellingsregeling met als uitgangspunt één schriftbeeld per woord. Er dient één standaardspelling tot stand te komen in plaats van een voorkeurspelling en een niet-voorkeurspelling. Het is vereist de nieuwe spellingsvoorschriften een wettelijke status te verlenen.
- De Nederlandstalige toneelschrijfcultuur dient te worden gestimuleerd en de mogelijkheden voor uitvoering zowel op podia als in media, dienen te worden gegarandeerd.
De beste creaties van nieuw Nederlandstalig werk voor de categorieën toneel, televisie en radio zouden met een (Staats)prijs voor elke categorie kunnen worden bekroond.
- Abonnee-televisie is eveneens een onderwerp van de aanbevelingen. De Algemene Conferentie bepleit coördinatie van het mediabeleid in beide landen om te voorkomen dat nieuwe hinderpalen ontstaan op het vlak van de culturele integratie. Het wordt betreurd dat in de Nederlandse kabelbeschikking van juni 1954 onvoldoende garanties zijn opgenomen, dat het BRT-signaal over heel Nederland bindend aan kabelexploitanten ter doorgifte wordt voorgeschreven. Het is wenselijk dat de regeringen aan de vergunningen voor abonnee-televisie voorwaarden verbinden, waardoor in het abonnee-programmapakket een redelijk percentage wordt opgenomen van Nederlandstalige producties uit beide landen.
- De algemene Conferentie heeft vastgesteld dat het in 1984 nauwelijks mogelijk was alle aanmeldingen voor de verwerving van het Certificaat Nederlands als vreemde taal te honoreren. In 1985 zal het zelfs onmogelijk zijn gezien het feit dat alleen al het aantal verzoeken om inlichtingen uit het binnenland is verdubbeld.
De examens voor het certificaat (en de deelcertificaten elementaire kennis, basiskennis en uitgebreide kennis) dienen toegankelijk te zijn voor anderstaligen in Nederland en België. De Nederlandse Taalunie moet er met kracht op aandringen dat het certificaat wordt erkend als rechtsgeldig document voor de toelating tot alle vormen van tertiair onderwijs voor buitenlandse studenten.
Geert GROOTHOFF