Boek
Boekenverkoop loopt terug in Nederland
De Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond bracht op 5 juni ll. haar jaarverslag uit. Hieruit bleek dat de verkoop van algemene boeken in 1983 met 6,7 procent is gedaald. Particulieren kochten zelfs 9% minder boeken dan in 1982: 32 miljoen exemplaren met een gezamenlijke waarde van 592 miljoen gulden voor 1983 tegen 35 miljoen boeken voor een omzet van 653 miljoen gulden in 1982.
Inclusief de aankopen van boeken door de grote afnemers (zoals o.m. bibliotheken) werd in 1983 voor 760 miljoen gulden aan algemene boeken verkocht, wat een daling betekent van 6,7% in vergelijking met 1982.
De totale boekenafzet (dus ook de wetenschappelijke en educatieve werken, tesamen met de boeken bestemd voor export) bedroeg in 1983: 1853 miljoen gulden (1905 miljoen gulden in 1982).
Verder is er een stijging waar te nemen van de verkoop van paperbacks, terwijl de omzet van het gebonden boek met 20% daalde.
In 1983 viel er een groeiende belangstelling waar te nemen voor literaire romans en oorspronkelijk Nederlands werk.
Ondanks het feit dat er vorig jaar nog een lichte stijging was waar te nemen van leerboeken zal deze markt in de toekomst heel wat kopzorgen veroorzaken wegens het dalende leerlingenaantal in het voortgezet onderwijs. In dit verband pleitte de K.N.V. in haar jaarverslag voor een wettelijke regeling voor het copiëren van leerboeken. ‘Schattingen geven aan dat hierdoor een jaarlijkse omzetderving van vele honderden miljoen guldens wordt veroorzaakt. Het wachten is op een wettelijke regeling, die de belangen van de auteur en de uitgever moet beschermen’, aldus het jaarverslag.